Egészségnap volt Gáspár Lacival a Hősök terén

Többek között színes programok és Gáspár Laci, az első Megasztár döntősének fellépése is színesítette a keleti városrészben megrendezett egészségnapot. Az elsősorban hátrányos helyzetben élő környékbeliek egy része csak ritkán jut el orvoshoz, így sokan örültek a kezdeményezésnek.

hirdetés

GALÉRIA. KLIKK IDE!

A szombati rendezvénnyel együtt már negyedszerre rendezte meg minisztériumi forrásból az Indít Közalapítvány az elsősorban a keleti városrészben élő, s hátrányos helyzetben lévő embereket megszólító egészségnapját.

Mint azt Máté Zsolt a helyszínen munkatársunknak elmondta, a környéken élők nagy része szegénységben él, s csak akkor megy orvoshoz, ha komolyabb baja történik. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy évente egy színes programokkal tarkított rendezvényen, szinte házhoz viszik az orvosokat.

Máté Zsolt elmondta: a Hősök tere környéke a város egyik leszakadó része, s még normális közösségi programon sem tudnak részt venni az emberek, ha nem szervez nekik a szervezet. Ezért idén a reggeli általános felmérések, a testzsír- vércukorszint- és vérnyomásmérések után bábszínházi előadásokat tartottak, légvárat bocsátottak a gyerekek rendelkezésére, de volt arcfestés, folyamatos zene, Bogárdi Aliz muzsikált a gyerekeknek, s Gáspár Laci egy rövid fellépésére is sor került.

A negyvenkilenc éves Éva lapunknak nyilatkozva elmondta: szerencsére az orvosi vizsgálaton mindent rendben találtak nála. Beszámolt arról, hogy a környék szegény sorsú emberei örömmel veszik, hogy évente egyszer törődnek velük ilyen szempontból, sokan ugyanis állítása szerint gyakorlatilag soha nem járnak orvoshoz.

A 21 éves Barbara egyéves forma kisgyerekével látogatott ki a rendezvényre elsősorban azért, hogy a pici egészségi állapotát méresse fel. Elmondása szerint a szűrés hozzásegíti a környéken élőket ahhoz, hogy rádöbbenjenek: gyógyszerre, orvosi ellátásra van szükségük ahhoz, hogy ne keletkezzen nagyobb problémájuk.

A 62 éves Antal ugyan rendszeresen jár orvoshoz, ám a rendezvényen is élt a lehetőséggel, s megmérette vércukorszintjét, vérnyomását. Mint mondta, nemrég ment nyugdíjba, ezért már jobban odafigyel magára. Szerinte a Hősök tere környékén nagy szükség van a hasonló programokra, már csak azért is, mert kevés közösségi programban van részük a helyieknek.

A nagy érdeklődéssel várt, s a Megasztárral híressé vált szólóénekes, Gáspár Laci mintegy félórás koncertet adott a helyieknek. Számai között humoros kiszólásaival, optimizmussal teli mondataival erőt is próbált adni a helyieknek. Mint mondta, bárki, aki valamennyi tehetséget érez magában, legyen bátor, s adjon számot tudásából, ez ugyanis sikert hozhat.