Van, akiknek olcsóbb lesz a bölcsőde

A város minden évben áprilisig állapítja meg a bölcsődei térítési díjakat. Jó hír, hogy idén nem emelkednek a családok ez irányú költségei, megmarad a kedvezményezettek köre, s lesznek, akik az eddigieknél olcsóbban is hozzájuthatnak a szolgáltatáshoz.

hirdetés

Mint azt lapunknak Moór Eszter népjóléti bizottsági elnök elmondta, a bölcsődék térítési díjának alapja tavaly óta az élelmezés nyersanyagköltségéből és ennek legfeljebb felét kitevő rezsiköltségből tevődik össze. Korábban ugyanis a rezsi összege nem volt beszámítható a térítési díjba, így az önkormányzat tavaly megemelte a térítési díjakat a nyersanyagnorma ötven százalékával, azaz nettó 175 forinttal, így a bölcsőde napi térítési díja tavaly áprilistól 438 forintról 656 Ft/nap összegre emelkedett.

Az új törvényi szabályozás szerint a díj alapja a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete, továbbá a gondozási díj összege. Mint azt Moór Eszter elmondta, alapvető szándéka a városnak, hogy az ellátás díja ne növekedjen idén áprilistól, ezért az infláció mértékét sem kalkulálták bele az új tarifákba.

Helyette a gondozási díjat 250 forintban állapították meg, amely díjrész forgalmi adó mentes, az étkezési nyersanyagnorma összegét pedig csökkentették; így összességében a szülők által fizetendő teljes tarifa nem változott.

Mint a bizottsági elnök kijelentette, a különböző kedvezményeket is fenntartják, sőt, lesznek, akik idén még jobban is járnak, mint tavaly annak fényében, hogy mekkora a család egy főre eső jövedelme.

Pécsen a Kisgyermek Szociális Intézmények tíz egységében egyébként összesen 676 férőhely van, s a bentlakó gyermekek családjainak harmada valamilyen mértékű normatív kedvezményben részesül, 135 fő után pedig nem is fizetnek. Az ANK bölcsődében 108 férőhely áll rendelkezésre, itt azonban jóval kevesebben vehetnek igénybe kedvezményeket.

A városban sokat enyhült a bölcsődei helyzet, amióta a jogszabály nagyobb csoportlétszámokat tesz lehetővé. Az intézkedések folytán közel száz fővel több kicsit tudnak fogadni az intézmények.