Van hely a pszichésen beteg fiataloknak is

A Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Tanszék hivatalosan is megkezdte működését a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján. A hétfőn átadott tanszék egyedülálló, első és egyetlen a dél-dunántúli régióban. A szerhasználattól és a pszichiátriai betegségektől szenvedő fiatalok ellátása az újonnan induló tanszék elsődleges feladata.

hirdetés

Az ünnepélyes megnyitóval és a tábla leleplezésével hivatalossá vált a tanszék, ugyan munkájukat már fél éve végzik, de a végleges team, végleges elhelyezés most vált biztossá.

gyermekpszichiátria, hl02

Dr. Tényiné dr. Csábi Györgyi egyetemi docens, az új tanszék vezetője szerint mára állt össze és érett meg az a csapat, akik folyamatos részt vállalnak a munkában. Nagyon sok területen dolgozók hangolják össze munkájukat a tanszéken: pszichiáterek, gyógypedagógusok, szociális munkások, sőt, férfi ápolók is segítik a beteg fiatalokat.

gyermekpszichiátria, hl01

Dr. Decsi Tamás klinikai főigazgató elmondta, a tanszék létrejöttével a betegellátás egyik komoly problémája oldódott meg. Szükség volt erre a klinikán belül, hiszen állandó gondot jelentett a beteg fiatalok elhelyezése a krónikus problémával küzdő felnőttek között. Ezért e

– Ha várnak tekintjük a tanszék falait, a védő bástyák az ápolók – élt végül a hasonlattal az igazgató, utalva az ott dolgozók áldozatos és nem utolsósorban hatékony munkájára.

A pécsi klinika mostantól rendelkezik 15 ágyas önálló Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai osztállyal, így a régióban a kötelező ellátási feladatot – fekvőbeteg háttérként itt látják el. Az ambuláns részlegen történik a pszichiátriai osztályos felvételt igénylő betegek első vizsgálata, a felvétel ügyintézése, majd a további pszichiátriai és pszichológiai szakvizsgálatok, és az újonnan kialakított osztályon történik a terápia.