Van pénz a pedagógusok béremelésére

A pedagógus életpálya és a hozzá kapcsolódó keresettöbblet fedezete egyaránt rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben, minden ellenkező ellenzéki felvetéssel szemben – mondta köznevelési államtitkár szerdán az MTI-nek.

hirdetés

Czunyiné Bertalan Judit rámutatott: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) forrásai jelentősen nőttek, és a pedagógus életpálya következő fokozatainál – a Pedagógus II. és a mesterpedagógus besorolásoknál – a bérnövekményhez a források nevesítve szerepelnek a büdzsében.

Kifejtette: tartalmazza a költségvetés azt a többletforrás-igényt is, amely a 2013-as augusztusi kormánydöntés alapján az akkori megállapodás szerint, a szeptemberben esedékes arányosított 10 százalékos bérnövekményét jelenti. Ez reálértéken 3,4 százalékos emelkedést jelent – jelezte, hozzátéve: ezt a már megemelt bérekhez kell viszonyítani. Az ígéretet tartják, a források megvannak a béremeléshez – jelentette ki.

Czunyiné Bertalan Judit szerint egyértelműen látszik, hogy aki többet és jobban dolgozik, annak a pedagógus életpálya előrelépést és egzisztenciális biztonságot kínál.

Az államtitkár kiemelte, hogy a pedagógus életpálya merőben új bérezési rendszert jelent, mint a korábbiakban, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint. Akkor a mindenkori minimálbér volt a vetítési alap, de az új rendszerben, 2013 óta a pedagógusok először az összes közszolgálati dolgozók közül élhetnek az életpálya lehetőségével. A területen érdemi béremelkedés volt, és most a kormány a közszféra többi területén dolgozza ki az életpálya-modelleket. Ezeket egy szintre kell hozni – hangsúlyozta, hozzátéve: ezért rögzítették a 101 500 forintot vetítési alapként.

Ez az intézkedés “az infláció nem léte miatt” nem fog érdemi csökkenést okozni a pedagógus életpálya kereseti elemeinél – mutatott rá, hozzátéve: e mellé jön a Pedagógus II. fokozat, a mestertanári fokozat, illetve az általános szeptemberi fizetésemelkedés.

Az adminisztratív és technikai dolgozókról elmondta: a pedagógus végzettséggel rendelkező, nem oktatói munkakörben dolgozóknak az életpálya szerinti besorolás működik szeptembertől. A nem oktatói munkát végző, nem pedagógus végzettségűek esetében dolgoznak a bérek rendezésén – jelezte Czunyiné Bertalan Judit.

Az elmúlt napokban a Nemzeti Pedagógus Kar, és több neves középiskola igazgatója nyilvánosan kérte, hogy az előterjesztők és a döntéshozók vonják vissza a költségvetési törvényjavaslat azon pontját, amely megszünteti a pedagógusbérek minimálbérhez kötését. A jövő évi költségvetést végül hétfőn ezzel a ponttal együtt fogadták el.