Varga: 1,5 százalékos növekedéssel számol a kormány

A kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,5 százalékos hiánnyal, 3,7 százalékos folyó fizetési egyenleg többlettel, 4 százalék feletti inflációval és a foglalkoztatottság 1-1,5 százalékos bővülésével számol a jövő évi költségvetés tervezetében – jelentette be Varga Mihály csütörtökön Pécsen.

hirdetés

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén hangsúlyozta: ez egy optimista forgatókönyv, ezért még az ősz folyamán olyan háttérszámításoknak is készülniük kell, amelyek képessé teszik a kormányt, hogy megváltozott helyzetekre is reagálni tudjon.

Elérhetőek a jövő évi költségvetési célok, azok ugyanis reálisan alacsonyak – mondta Járai Zsigmond a gyűlésen. A Költségvetési Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy a tanácsnak beterjesztett tervezet reális makrogazdasági pályát ír le. Úgy vélte ugyanakkor, hogy bár a magyar gazdaság nincs a válság központjában, továbbra is rendkívül sérülékeny, ezért is szükséges a szerkezeti reformok felgyorsítása.