Varga Mihály: a mai nap a szégyen, a gyász és az árulás napja

A Rákosi címer nélküli trikolor

1956. október 23-a a szabadság napja, Európa 20. századi történelmének egyik legfelemelőbb ünnepe, november 4-e pedig a szégyen, a gyász az árulás napja – mondta ünnepi beszédében Varga Mihály tárca nélküli miniszter az óbudai Kiscelli Múzeumnál tartott koszorúzást megelőzően, vasárnap.

hirdetés

Meg kell emlékeznünk a Nyugat november 4-i hűtlenségéről, gyávaságáról és árulásáról is, és nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy Európa és az Egyesült Államok vezetőinek fennkölt szavai, a szabad világ nevében elhangzott kioktatásai ellenére a legnagyobb élethalál küzdelmünkben egyedül maradtunk – fogalmazott a miniszter.
Varga Mihály hozzátette: november 4-e nemcsak Magyarország, hanem egész Európa, az Európát naggyá tevő eszmék gyászának napja. 1956 hősei a szovjet birodalomnál is nagyobb ellenfelet győztek le: az időt, a felejtést és a szégyent. Ami a tankok által elveszett, azt az emlékezet fegyvere visszaszerezte – fogalmazott a politikus.
A szabad világ, amely nem pusztán szolidaritást, hanem katonai segítséget is ígért, november 4-én szemlesütve, gyáván tétlen maradt – emlékeztetett Varga Mihály.
A vasárnapi megemlékezésen koszorút helyezett el a Kiscelli Múzeum falán lévő emléktáblánál Varga Mihállyal közösen Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint mások mellett a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és a DK III. kerületi politikusai és a helyi civil szervezetek képviselői.