Várni kell a Leőwey költözésére

Habár a korábbi tervek szerint már az idén ősszel induló tanévet is a bőrklinika épületében kezdték volna a leőweysták, a költözésre még egy vagy két évet várni kell. Mint ismert, az iskolának azért kell költöznie, mert a most használt épületegyüttes tulajdonjoga az egyházat illeti meg.

hirdetés

Mint azt Páva Zsolt polgármester lapunknak elmondta, egy korábbi döntés értelmében ugyan már határoztak erről, a tervekkel ellentétben nem költözhet el idén a Leőwey Gimnázium a Szent István térről. Ennek oka, hogy az egyetem legalább plusz egy évet kért a kiszemelt új helyszínről, a bőrklinikáról való kiköltözésre.

Páva Zsolt hozzátette: a 400 ágyas klinika felújítási, átalakítási munkálatai szolgáltak a bőrklinika költözésének alapjául. Mivel azonban a régió legnagyobb kórházának rekonstrukciója is egy-másfél év késést szenved egy elhúzódó pályázat miatt, az orvosok kiköltöztetése sem indulhat el.

Mint az egy ideje közismert, korábban a város garanciát vállalt arra, hogy egy magyar-vatikáni szerződés értelmében legkésőbb 2011. december 31-ig visszaadja a kommunista időkben elvett egyházi ingatlanokat, köztük a Szent István téri Leőweyt is a Miasszonyunk Rend jogutódjának, a cisztercieknek. Több éves huzavona után, tavaly augusztusban döntött a pécsi önkormányzat arról, hogy az állami tulajdonban lévő, s az egyetem által használt bőrklinika épületébe költözteti a Szent István térről a Leőweyt.

Az universitas a bőrklinika átadásáért cserébe egy Vörösmarty utcai, korábban a Pollack szakközépiskola, ma az Egészségtudományi Kar által használt ingatlant, a szintén városi tulajdonú Rókus utcai, ma gyógyszerészeti célra üzemeltetett épületet, s 150 millió forintot kapott a várostól. A bőrklinika átépítését és felújítását abból az állami kárpótlásból rendezik, ami az egyházi ingatlan visszaszolgáltatása miatt jár az önkormányzatnak. Mindez számszerűsítve körülbelül másfél milliárd forintot tesz ki.

Páva Zsolt szerint a költözésre legkorábban a 2011/2012-es tanév végén kerülhet sor, de az sem kizárt, hogy a 400 ágyas klinika felújításának elhúzódása esetén egy újabb esztendőt kell várni a hurcolkodásra. A polgármester azt mondta, előbb az egyetemmel kell megállapodniuk arról, hogy pontosan mikor vehetik át a bőrklinika épületét. Ha ez ismertté válik, a Ciszterci Rend vezetőivel is tárgyalóasztalhoz ülnek, tette hozzá a város első embere.

Próbáltuk elérni a rend főapátját, ám cikkünk elkészültéig nem jártunk sikerrel. Korábban azonban már jelezték a vezetők, hogy nem fog problémát okozni, ha a tervezettnél tovább marad a Leőwey az egyházhoz visszakerülő épületben.

A költözésre egyébként egy nyár is elegendő lehet. A diákok és a tantestület mindössze annyit vesz majd észre az egész hercehurcából, hogy egyik év szeptemberétől már a Kodály Zoltán utcába kell bejárni az órákra.

Az egyik legjobb magyar suli

A tavalyi évhez hasonlóan jól teljesített a Leőwey az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen szerzett pontok alapján – érkezett a hír nemrégiben szerkesztőségünkhöz. Az első három helyen szereplő fővárosi intézmény után a legjobb vidéki eredménnyel büszkélkedhet a pécsi intézmény.