Városvezetők, pártok értékelik a négy évet

Jó néhány fontos döntés született a város csütörtöki közgyűlésén, amely az utolsó volt az október 3-i önkormányzati választások előtt. Az elmúlt négy év igencsak eseménydús időszakának rövid értékelésére kértük Páva Zsolt polgármestert és a közgyűlésben résztvevő pártok, szervezetek frakcióvezetőit.

hirdetés

Páva Zsolt számára felemás volt a négy év, a város polgármestere szerint az elmúlt négy esztendő több váratlan fordulatot is hozott. Szomorú, megdöbbentő volt Tasnádi Péter polgármester úr váratlan halála. Mint mondta, a 2009 májusában megtartott időközi választáson a polgárok többsége megtisztelte bizalmával, amivel az ő élete is alapvetően megváltozott.

– Mozgalmas négy év áll mögöttünk, elég a pécsi vízszolgáltatás újbóli városi kézbe vételére, vagy a Tubesre tervezett katonai radar ügyére gondolni, ami végigkísérte a ciklust. A város költségvetési helyzete miatt is rengeteg volt a megpróbáltatás. Számos problémával kellett megbirkóznunk, de az Európa Kulturális Fővárosa program utolsó egy évének sikeressége feledteti a nehéz időszakokat is – mondta a városvezető.

A büdzsét illetően elmondta: a „hajó nem merült el”, s a takarékos, innovatív gazdálkodásnak köszönhetően sikerült a város helyzetét stabilizálni, ami követendő magatartást irányoz elő az előttünk álló időszakra is.

Révész Mária, a Fidesz-KDNP frakció vezetője szerint a Tasnádi Péter sajnálatos halála után megváltozó erőviszonyok segítségével a nagy többséggel megválasztott Páva Zsolt programját elindíthatták. Azt mondta, az első és legfontosabb feladatuk volt, hogy az EKF-programot sínre tegyék, ezáltal pedig Pécs fejlődését megalapozhassák. Hozzátette: bár a másfél év nem volt elegendő egy új polgármesteri program véghezvitelére, az építkezést megkezdték, s reményei szerint az új irányítás a következő ciklusban meghozza gyümölcsét.

Füredi Péter, a Magyar Demokrata Fórum képviselője azt mondta, bár ő, így pártja is távozik a közgyűlésből egyelőre, nem érzi hiábavalónak az elmúlt négy év munkáját. Mint kiemelte, a témák, amelyek kapcsán az MDF szót emelt a városi közgyűlésben, a mai napig újra és újra előkerülnek. Közölte: időben jelezte, hogy problémás a buszközlekedési társasággal kapcsolatos ügylet, a hőerőművel kötött hosszú távú megállapodás, a biomassza-program. Reményét fejezte ki, hogy ezek az általa felvetett ügyek rendeződnek a jövőben.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint mind a város, mind az MSZP-frakció legnehezebb időszakán vannak túl, hiszen e négy év alatt elveszített a város két polgármestert, a képviselő-testület pedig volt hatalmon és ellenzékben is. Mint mondta, a frakció a ciklus közepén rendezett polgármester-választás előtt, s azután ellenzékben is igyekezett tenni a dolgát, s képességei legjavát adni. Hozzátette: ma már látszik annak a munkának a gyümölcse, amelyet az ő városvezetésük idején végeztek.

Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője szerint az elmúlt négy évben átmeneti időszakok váltották egymást. Tasnádi Péter idején szerinte nem tudott kibontakozni egy átalakítási folyamat, mert a volt polgármester frakciója foglya volt. A polgármester-választást követően azonban megtörtént a tűzoltás, elindult a teljes városirányítás szakmai alapokra történő helyezése, s a civil szervezetek támogatásának gyakorlatát is megszabadították a politikától. A jövőt illetően úgy fogalmazott: az irányvonalakat már kijelölték, így eljött a cselekvés ideje.

– Az elmúlt négy év az EKF jegyében telt, s ennek csúcspontját az idei kulturális évad programjai jelentik – összegzett az SZDSZ-es Mindum Károly. Úgy véli, mára kiderült, a Pécs2010-es programhoz kapcsolódó nagyprojektek mindegyike sínen van. Viszont továbbra is súlyos gondnak tartja a város költségvetési helyzetét, illetve az új intézmények, közterek, parkok fenntartásának kérdését. Sikerként értékeli, hogy pártja kezdeményezésére Pécs egy kifejezetten erre elkülönített keretből, anyagilag is támogatja a kisvállalkozások beruházásait.

Nagy mozgásokkal teli, személyes tragédiáktól sem mentes időszakként értékelte az elmúlt négy év munkáját Sarkadi Gábor frakcióvezető, aki 2009-ben az MSZP-ből kiválva másodmagával alakította meg a Szövetség Pécs Városáért nevű szervezetet. Legfontosabbnak feladatuknak tekintették a város fenntarthatóságának biztosítását, s döntéseikben a pécsi lakosok érdekét igyekezték képviselni, mentesítve azokat az ideológiai vitáktól. Úgy vélte, több esetben – például még MSZP-tagként a Tubes-ügyben – jobb lett volna másképp politizálnia.