Vasarely-kiállítás nyílik Stuttgartban

Vasarely kezében is egy "lehetetlen" tárgy

Én, Victor Vasarely címmel nyílik kiállítás csütörtökön Stuttgartban, a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban.

hirdetés

A három részből álló tárlat több, Victor Vasarelyvel kapcsolatos évfordulóhoz is kötődik – közölte az MTI-vel csütörtökön a Balassi Intézet.

Victor Vasarely 110 éve született Pécsett Vásárhelyi Győző néven. Életművéhez két másik kerek évforduló is kapcsolódik: idén 40 éve, hogy a pécsi Vasarely Múzeum állandó kiállítását megnyitották, és ugyanebben az évben avatták fel Aix-en-Provence-ban Vasarely saját alapítványi múzeumát, amely épületként is a képzőművészet és építészet szintézisének új formanyelvét valósította meg, valamint az elemző vizuális kísérletezés nemzetközi műhelye is volt – emlékeztet a Balassi Intézet.

A tárlat Victor Vasarely szerigráfiáival kezdődik a pécsi Vasarely Múzeum gyűjteményéből, Sárkány József művészettörténész válogatásában. A munkák mindegyike jellemzően Vasarely op-art korszakában született.

A második részben mintegy negyven 70×100 centiméteres nyomat látható. Ezek az alkotások a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány 2015 áprilisában kiírt országos felhívására született grafikai munkák közül valók.

Eszközrendszerükben kapcsolódnak Vasarely most nyíló kiállításon is látható, optikai hatásokra épülő struktúráihoz, és széles keresztmetszetét adják a magyar tervezőgrafika élvonalához tartozó művészi törekvéseknek.

A tárlat záró egységében művészeti egyetemisták – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Pécs 2010 Egyesület közös pályázati kiírására készült – munkái láthatók. Vasarely gondolatrendszerét, a geometrikus ábrázolások és optikai hatások továbbélését mutatják be a művek, melyek között tervezőgrafikai és intermédia alkotást éppúgy találunk, mint olajképet vagy üvegplasztikát.

A Fekete Vali és Salamon Péter által rendezett tárlat a Balassi Intézet vándorkiállításának első állomásaként Stuttgartban látható október 15-ig, ezt követően Brüsszelben és Párizsban mutatják be.