Vasarely: újra találkozhatnak vele Párizsban

Vasarely kezében is egy "lehetetlen" tárgy

A nagy évfordulók, többek között a reformáció 500. évfordulója, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója, Victor Vasarely születésének 110. évfordulója és az osztrák-magyar kiegyezés 150. évfordulója köré szervezi idei legjelentősebb programjait a Párizsi Magyar Intézet – tájékoztatott kedden Havasi János, a kulturális intézmény igazgatója.

hirdetés

Az évad csütörtökön a több évtizedes múltra visszatekintő villány-siklósi szobrászközösség kiállításával veszi kezdetét. A villányi művésztelep az 1970-es évek óta ad otthont hazai és külföldi szobrászoknak, keramikusoknak.

“Kevesen tudják, hogy a Kádár-rendszer alatt a telep kulturális kitörést biztosított a magyar művészeti életnek Európa és a világ felé. Ez egy olyan művészeti csoportosulás, amely túlélt minden változást és mai napig egyesíti az alkotókat, köztük számos budapesti művészt is” – hívta fel a figyelmet Havasi János.

“Az értő francia közönségnek az évad felütésként egy nagyon markáns színfoltját mutatjuk be a magyar művészeti életnek” – tette hozzá. A kőbányászattal “megfaragott” hegy látványa, a hely szelleme ihlette meg azokat a magyar képzőművészeket, akik 1991 óta rendszeresen kiállítják műveiket a siklósi várban kétévente megrendezett Siklósi Szalonon. Mára 65-re nőtt a kiállító művészek száma, közülük nem egy Kossuth-díjas, vagy más magas művészeti elismerés birtokosa. A három héten át látogatható párizsi tárlat a legjelentősebb alkotásokból kínál válogatást, február 1-jén pedig Colin Foster szobrászművész, a Pécsi Egyetem Művészeti Karának tanára, volt dékánja konferenciát tart a Magyar Intézetben az európai művésztelepek jelentőségéről.

A 110 éve Pécsett született, de életművét Franciaországban kiteljesítő Victor Vasarelyre februárban kiállítással emlékezik a kulturális intézet. A kiegyezés évfordulójára pedig az Osztrák Intézettel közösen konferenciával és egy olyan kiállítással is készül a központ, amely azoknak a névtelen építőknek állít emléket, akik verejtékes munkájukkal meghatározó módon járultak hozzá a 19. századi Budapest világvárosi fejlődéséhez. A budapesti Schola Graphidis gyűjteménye bepillantást enged számos, azóta is csodált építészeti remekmű megvalósításának műhelytitkaiba. A felvételeken nem csak a tervezők és donátorok, az átadási ünnepségek elegáns alakjai tűnnek fel, hanem félmeztelen, ám férfiúi méltóságukat kalappal őrző mesteremberek, vízhordó fiúk és asszonyok.

Az igazgató azt is fontosnak tartja, hogy az intézmény nyitott maradjon a külső partnerek kezdeményezéseire is. A Paris 3 (Sorbonne Nouvelle) egyetem felkérésére rendezik meg A Brexit utáni Európai Unió és a Balkán; szűkítés és bővítés, gazdasági integráció és dezintegráció című konferencianapot pénteken, amelynek bevezető előadását Károlyi György párizsi magyar nagykövet tartja. A kutatócsoportokat vezető párizsi egyetemi tanárokon kívül Amiens-ből, Nizzából, Manchesterből, Londonból, Bukarestből, Pristinából, Belgrádból, Szófiából, Poznanból és Kolozsvárról érkeznek előadók. Magyarországot Pelle Anita, a Szegedi Egyetem docense képviseli.