Továbbra is nagy esőzések

Ma térségünkben hosszabb időre is kisüthet a nap, de felhőszakadás is kialakulhat – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

hirdetés

A Brit-szigetek, Skandinávia, illetve a Kelet-európai-síkság nagy részének időjárását is döntően anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásnak köszönhetően a felsorolt tájakon általában kevés a felhő, csendesebb az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Az éjszakai órákban sokfelé párássá válik a levegő, kisebb körzetekben köd képződik. Ugyanakkor a Kárpát-medence térségében markáns hidegcsepp és a hozzá tartozó ciklon hatására kedvezőek a feltételek a csapadék képződéséhez. Errefelé általában sok a felhő, többfelé jelentős mennyiségű eső esik, helyenként zivatar is kialakul. Európa felhősebb részein általában 13 és 22 fok között alakul a hőmérséklet csúcsértéke. A Kárpát-medence időjárását ma estig a fentebb említett légörvény határozza meg.

A Dunántúlon és az északkeleti határ közelében ma is hosszabb időre kisüt a nap, másutt az erősen felhős vagy borult ég lesz a jellemző. Összességében sokfelé, több alkalommal számíthatunk esőre, záporesőre, helyenként zivatarra. Felhőszakadás is kialakulhat a Duna-Tisza közén, ezt követően pedig inkább a Dunától keletre területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A keleti, délkeleti szelet néhol erős széllökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet ma az ország nagy részén 16 és 22 fok között várható, de északkeleten ennél néhány fokkal melegebb lesz.