Vasasi szén: nyithat a bánya

Akár még idén ősszel újraindulhat a külszíni fejtés a Pécs-vasasi, 2004-ben felhagyott szénbányában – jelentették be a terület gazdái egy közmeghallgatáson a városrész művelődési házában mintegy félszáz érdeklődő előtt. A szénnel a környék lakosságát szolgálnák ki.

hirdetés

Galériáért klikk a képre!

A harmincas korosztálytól egészen a hetvenévesekig sok mindenki jelent meg Pécs-Vasason azon a közmeghallgatáson, amelyet a településrész melletti külszíni fejtés esetleges újranyitása kapcsán rendeztek. A területről még mintegy hárommillió tonnányi feketeszén nyerhető ki gazdaságosan.

Mint azt Péterffy Attila (második képünkön, középen), a bánya tulajdonosának számító Pannonpower Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak elmondta, azért merült fel a termelés újraindításának gondolata, mert a szén világpiaci ára többszörösére emelkedett a fejtés 2004-es megszüntetése óta. „Egy előzetes piacfelmérés alapján bizonyos, hogy a kinyert szenet haszonnal tudjuk értékesíteni a lakosságnak, így érdemes ismét munkába állítani a gépeket” – mondta az elnök.

A vasasi bányából húsz év leforgása alatt mintegy ötmillió tonna szenet termeltek ki. A mostani projekt kapcsán évi tizenötezer tonnát hoznának felszínre. Kezdetben a lehető legkisebb erőfeszítésre lenne szükség mindehhez, hiszen a feketeszén gyakorlatilag a felhagyott bányagödör két területén, a felszínen helyezkedik el.

Péterffy Attila kérdésünkre elmondta: kezdetben mintegy harminc embernek tudnának munkát biztosítani. Javarészt a környéken élőket keresnék meg, s a Vasason élőkből toboroznának dolgozókat. Az importnál olcsóbb szénnel a bányától mintegy húsz kilométer sugarú körben élő lakosokat szolgálnák ki, azaz a fekete arany szinte teljes egésze családi házak kályháiba kerülne. Az ásvány energetikai célú hasznosítása nem kivitelezhető, ugyanis a kitermelhető mennyiség ezt nem teszi lehetővé – tudtuk meg az elnöktől.

A lakossági fórumon részt vevők leginkább afelől érdeklődtek, hogy hány ember kaphat munkát a környéken élők közül, s hogy a szállítást milyen módon képzeli el a Pannonpower. Utóbbival kapcsolatban egyikük azt mondta, elevenen él emlékeiben a még működő bánya; akkoriban a nap huszonnégy órájában kamionok százai dübörögtek el az ablakai alatt. Bár nagyon örül mindenki Vasason, nem szeretnék újraélni mindezt az emberek, tette hozzá.
A teherforgalom kerülőútvonalon is megoldható, tudtuk meg, így a hosszúhetényi elkerülő út felé történő szállítás a tulajdonosok szerint sem okoz majd problémát.

A bányát legalább öt évig üzemeltetné a Pannonpower, s az engedélyek birtokában mihamarabb, legkorábban idén ősszel megkezdené a termelést.

Emlékeznek a bányászokra

A Vasasi Szent Borbála Egyesület szervezésében a 25 évvel ezelőtt, 1986. február 18-án történt vasasi bányaomlás hat magyar és öt lengyel áldozatának tiszteletére tartanak kegyeleti megemlékezést február 18-án, pénteken fél háromkor a vasasi római katolikus templomban (7691 Bethlen Gábor u. 24.).

Az eseményen beszédet mond dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő. Mellette részt vesz a megemlékezésen Roman Kowalski, Lengyelország nagykövete, Anna Skarzynska – Zientak I. titkár asszony, a Lengyel Nagykövetség Kereskedelemfejlesztési és Beruházásösztönzési Osztály képviselője és Szabó István, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezetője is.