Vége a becsapásoknak?

Sokan meglepődve nézhetik a kivonatokat...

A fogyasztóvédelmi törvény eheti módosításával véglegesen betiltották azon vállalkozások létrehozását, amelyek pénzügyi segítségnyújtás látszatával csapták be a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Selmeczi Gabriella kiemelte: sok bank becsapta ügyfeleit, nem figyelmeztette őket a kockázatokra, sőt kifejezetten eltitkolta azokat, de más típusú pénzügyi vállalkozások is rendszeresen megpróbálják átverni az embereket. Ezek a “fogyasztói csoportok” hirdetéseikben azt a látszatot keltik, mintha egy pénzintézet nagyon olcsó hitelt nyújtana nekik – mondta Selmeczi Gabriella, konkrét példaként említve a jellemzően bulvár-, illetve hetilapokban és szórólapokban olvasható “pénzre van szüksége kezes és jövedelemigazolás nélkül”, vagy “gyorsan pénzhez juthat alacsony törlesztőrészlettel” című hirdetéseket.

A Gazdasági Versenyhivatal, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete számos vizsgálatot indított, de a törvények mostanáig nem nyújtottak megfelelő védelmet, és az ilyen jellegű vállalkozások több ezer embert tettek tönkre – hangsúlyozta a szóvivő.

Mint mondta, 2012-től átmenetileg már be lettek tiltva az ilyen fogyasztói csoportok. Mostantól újakat már nem lehet létrehozni, a korábban létrehozott vásárlói klubok pedig csak nagyon szigorú szabályok között működhetnek, s fokozott ellenőrzés vár rájuk a jövőben, továbbá az ilyen vállalkozások kötelesek lesznek ügyfélszolgálatot működtetni a fogyasztói panaszok kezelésére. A 2012 előtti vásárlói klubok új tagot csak a kieső ügyfelek helyére vehetnek fel.

Ezen felül az új törvény az eddigieknél sokkal keményebb szankciókat tartalmaz azokra az esetekre, ha olyan embereket tévesztenek meg, akik hiszékenységük, szellemi vagy fizikai fogyatékosságuk miatt különösen kiszolgáltatottak. Figyelmeztetés helyett azonnali büntetés, bírság vár a fogyasztói csoportok szervezőire. A jövőben nem lehet szándékosan, következmények nélkül átverni a kiszolgáltatott embereket – szögezte le Selmeczi Gabriella.

A Fidesz szóvivője az MSZP korábbi a devizahitelekkel kapcsolatos sajtótájékoztatóján elhangzottakra is reagált, amelyen Simon Gábor, a párt elnökhelyettese azt mondta: az MSZP szerint csupán újabb időhúzás, hogy a miniszterelnök a Kúria jogegységi döntését sürgeti a devizahitelek ügyében.

Selmeczi Gabriella leszögezte: az MSZP 2002-től kezdve a legtöbb segítséget felszámolta, amellyel a családok biztonságos otthonhoz juthattak. Mint fogalmazott, az MSZP “hathatós tevékenységének” következménye, hogy 2009-re minden harmadik családnak volt valamilyen formában devizahitele, hogy “tragikus helyzetbe került az ország”.

A 2010-es kormányváltás óta viszont számos intézkedést tettek a devizahitelesek megsegítése érdekében: 500 ezer család részesült valamilyen segítségben, ebből 170 ezren éltek az árfolyamgáttal, 170 ezren éltek a végtörlesztés lehetőségével, ezer milliárd forintnyi devizaadósságtól menekültek meg az emberek – ismertette a szóvivő. A magyar bíróságok viszont különböző ítéleteket hoztak a devizahitelesek ügyeiben, ezért csak akkor tudnak lépni a jog területén, ha a Kúria jogegységi döntést hoz. Ennek mielőbbi rendezése érdekében a kormány Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert megbízta azzal, hogy kezdjen egyeztetéseket a devizahitel-szerződések ügyében.

MEGOSZTÁS
Előző cikkMSZP-s pénzek: nem nyomoznak
Következő cikkIkszelt a Pécs