Vége a rutinszerű díjemeléseknek

A tavaly májustól regnáló új városvezetés szerint véget kell vetni a rutinszerű díjemelések gyakorlatának, ezért 2010-ben változatlanok maradnak a szolgáltatások után fizetendő díjak, közel egy évtized után először. Éves szinten így egy átlagos négyfős család 35 ezer forintot takaríthat meg – a becslések szerint az áremelések ennyi pénzt vettek volna ki a pécsiek zsebéből.

hirdetés

Páva Zsolt polgármester szerint szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy a város a szolgáltatási díjakat automatikusan, rendszeres időközönként emelje. Az előző kormány gazdálkodása, a gazdasági válság következtében az emberek teherviselő képességük határára értek. A városvezető szerint az önkormányzatnak ebben a helyzetben a lehetőségeihez képest segítenie kell az embereknek, például díjcsökkentéssel, vagy a díjak szinten tartásával.

Páva szerint az áremelések során korábban sokszor a kényelmes megoldást választották, amikor a szolgáltatók által kért díjemelésre rábólintottak,  az új irányítás viszont a közüzemi cégektől takarékos szemléletet vár el.  Példaként említette a Biokom Kft. által a minap kért, alig kétszázalékos díjemelés elutasítását, amelyet tudomásul is vett a vállalat, ezért az elmaradt díjemeléstől várt bevételt a társaság saját berkein belül gazdálkodja majd ki. Hozzátette: a szolgáltatások drágítása azért is megfontolandó a cégek számára, mert kérdéses:  azzal valóban nyernek-e, vagy épp veszítenek. Elképzelhető ugyanis , hogy a magasabb árú szolgáltatásokat már kevesebben tudják kifizetni, így a vállalatok akár veszteséget is termelhetnek a díjemeléssel – mondta.

A városvezető hangsúlyozta: ebben az évben nem emelkednek a szolgáltatások díjai, sőt 2010-ben például a víz- és csatornadíjak esetében az árcsökkentésre is volt módjuk. Hozzátette, természetesen a városnak pénzre van szüksége, ezt azonban elsősorban a cégek átszervezése, a munkafolyamatok ésszerűsítése, és tényleges vagyongazdálkodás során próbálják behozni. Az önkormányzat ezért alakította át például elsőként a Pécs Holdingot.

hirdetés