Vége a temetői viráglopásoknak

Ami nincs lebetonozva, azt elviszik. Az állítás eddig kis túlzással a pécsi köztemetőben is igaz volt, hiszen napi rendszerességgel tűntek el koszorúk, virágcsokrok, mécsesek szeretteink végső nyughelyéről. A temetőt fenntartó Pécs Holding Zrt. kezdeményezésére a Pécsi Temetkezési Kft. most már megerősített járőrszolgálattal igyekszik gátat szabni a kegyeletsértéssel is felérő gaztetteknek.

hirdetés

Szívszaggató érzés keríthette hatalmába többünket, amikor az elmúlt években azzal kellett szembesülnünk, hogy szeretteink sírjáról valaki vagy valakik elemelték a korábban letett koszorút, mécsest, virágot. Bár a rongálók eddig elkerülték a köztemetők sírjait, a tolvajok az ország nagyobb, ilyen típusú parkjaihoz hasonlóan a pécsiben sem voltak kíméletesek.

Mint azt Sulyokné Rádli Erzsébet, a temetőt üzemeltető Pécs Holding Zrt. HR és kommunikációs vezetője a Pécsi Híreknek elmondta, az utóbbi években folyamatosak voltak a panaszok, így a társaság új vezetése a mielőbbi beavatkozás mellett döntött júniusban.

Külön a temetői lopások megfékezésére kértek fel egy őrzés-védelemmel foglalkozó céget. A társaság munkatársai két héten át nagy erőkkel vonultak fel, járőröztek a temető egész területén, beleértve a kapukat is. A kapuknál távozó, szemmel láthatóan „nagy pakkal” közlekedő gyalogosokat megállították, ellenőrizték a csomagok tartalmát, majd a megtalált virágokat visszavitették ahhoz a nyughelyhez, ahol azokat eredetileg elhelyezték a hozzátartozók.

Előfordult olyan eset is, hogy a temetőt súlyos koszorúkkal elhagyni készülőket csípték el, vagy a kerítésen átdobott, zsákokba rejtett koszorúkat szerezték vissza. Akadtak olyan bér-sírgondozók is, akiket lefüleltek, amint azok más sírokról összelopkodott virágokat ültettek el az általuk gondozott nyughelyekre.

A HR és kommunikációs vezető elmondta, hogy az akció megtette hatását, a lopások csökkentek, a lakossági visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak. Az eredmények megtartása érdekében az akciót követően a Pécsi Temetkezési Kft. öt fővel növelte a saját állományában lévő őrző-védő feladatokat ellátó kollégák számát, a Pécs Holding Zrt. utasítására pedig ellenőrzik a temetőből kihajtó autók csomagtartóit is.

Rádli Erzsébet elmondta azt is, hogy mindezek ellenére nagyobb ünnepek alkalmával számítani lehet arra, hogy ismét megerősítik a védelmet, hogy igyekezzenek elejét venni a lopásoknak, illetve a kegyeletsértés egyéb formáinak.

A Pécs Holding Zrt. reméli, hogy a folyamatos ellenőrzések következtében a jövőben szinte teljesen megszűnnek a szabálysértések a temetőben, ehhez azonban kérik a látogatók segítségét is. Amennyiben bármiféle szabálysértést, a fent leírtakhoz hasonló eseményt észlelnek, úgy azt nyugodtan jelezzék az őrzés-védelmet ellátó kollégáknak, akik haladéktalanul intézkedni tudnak.