M6-os: vége az indokolatlan korlátozásoknak

Megtörtént a felülvizsgálat, így a nyár végéig mintegy hetven ponton leszerelik, vagy kiegészítő táblákkal látják el az eddigi sebességkorlátozó jelzéseket az M6/M60-as autópálya Szekszárd és Pécs közötti szakaszán. Mindez azt jelenti, hogy újabb perceket faraghatunk a sztrádán, hiszen gyorsabban haladhatunk ősztől.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, az M6/M60-as autópálya minap átadott Dunaújváros és Pécs közötti szakaszának főként baranyai részein mérgelődtek sokat – s fizettek több alkalommal minimum 30 ezer forintos büntetéseket – az autósok az utóbbi időszakban. A legtöbben azt sérelmezték, hogy sok kilométeren át 110 km/órás sebességkorlátozó táblák gátolják a normál sztrádatempós haladást, holott a közvélekedés szerint az autópálya alkalmas lenne a gyorsabb haladásra is.

A problémát elsőként a Pécsi Hírek jelezte az illetékeseknek, akik májusban ígéretet tettek rá: rövidesen felülvizsgálják a tervekben szereplő előírások szükségességét, s megváltoztathatják a szabályozást. A közúti jelzőtáblákat, beleértve a sebességkorlátozó táblákat is, a jóváhagyott terveknek megfelelően helyezték ki az építés során, a Nemzeti Közlekedési Hatóság pedig ezek alapján és helyszíni bejárás után adott ki ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt – mondták akkor.

Az út baranyai szakaszát üzemeltető Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. (MAK) sajtóosztályán már akkor közölték: a forgalomba helyezési engedély lehetővé teszi, hogy az üzemeltetés során a tapasztalatok alapján a sebességkorlátozásokat a közútkezelő felülvizsgálja. Mindez meg is történt a nyáron, így jelentős, az autósok számára pozitív változások várhatóak.

A MAK-tól megtudtuk: az ügy fontosságára való tekintettel konzultációt kezdeményeztek a közlekedési hatóság és a rendőrség szakembereivel, amelynek eredményeként a korlátozások enyhítéséről döntöttek. A szakmai konzultációt követően arról határoztak, hogy még a nyáron mintegy hetven ponton törlik el az eddigi sebességkorlátozásokat. Az esetek egy részében „esőben, hóban” jelzéssel látják el a 110-es táblákat (azaz esős időben, s havazás esetén kell csak csökkenteni a normál 130-as sebességet), míg több helyről teljesen száműzik a korlátozásokat.

Mint azt a MAK-nál elmondták, jelenleg a beavatkozások előkészítő munkálatait végzik, kiegészítő táblákat gyártatnak le, megtervezik a megvalósítást. Még a nyáron végeznek ugyanakkor a korlátozások eltörlésével, így szeptembertől, ha nem is féktelenül, de normális tempóban haladhatunk a sztrádánkon.