Vége lehet a jogsértő termékbemutatóknak

Az időseket megtévesztő, jogsértő termékbemutatók ellen lép fel a Kereszténydemokrata Néppárt, törvényjavaslatukat az ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés – közölte Rétvári Bence, a KDNP alelnöke szerdán Szécsényben, sajtótájékoztatón.

hirdetés

Rétvári Bence elmondta: egyre nagyobb problémáról van szó, mert míg négy évvel ezelőtt csak mintegy 250, addig évente már csaknem ezer írásos panasz érkezik a fogyasztóvédelemhez ezekben az ügyekben.

Kifejtette: javaslatuk egyrészt megtiltaná, hogy a termékbemutatók helyszínén hitelszerződést lehessen aláíratni, másrészt előírná, hogy a termékbemutatók szervezői ügyfélszolgálatot kötelesek működtetni. A törvény azt is megtiltaná, hogy a reklámokban ingyenesnek állítsák be ezeket a rendezvényeket.

A javaslat a leginkább nehéz helyzetben lévő, kiszolgáltatott, becsapott embereken kíván segíteni, jogi védelmet akar adni az időseknek – jegyezte meg a politikus.

Közölte, a törvény két pontja novemberben léphet hatályba, az ügyfélszolgálatra vonatkozó, pár hetes felkészülést igénylő pont pedig decemberben.

Az ellenőrzések tanúsága szerint a termékbemutatók mintegy 25 százaléka törvényesen zajlik, a zöménél azonban konkrét jogsértések merülnek fel – hangsúlyozta a KDNP alelnöke.