Véget ért a Busójárás

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a zord évszakot jelképező koporsó elégetésével véget ért az idei busójárás Mohácson- adta hírül az MTI. 

hirdetés

A Duna-parti város főterén ezúttal is több ezer ember gyűlt össze, hogy a borzas busóbundába öltözött, faragott álarcokat viselő hagyományőrzőkkel együtt, kereplők, kolompok zajára elbúcsúztassa a telet.

A záró program estébe nyúló népünnepéllyé vált, amelynek keretében az elsősorban helyi és környékbeli résztvevők táncra perdültek a máglya körül, éhségüket és szomjukat pedig helyben készült ételekkel, forralt borral, teával csillapíthatták.

Hegedűs Emese, a busójárás fő szervezője az MTI-nek elmondta: az emberiség szellemi kulturális örökségének UNESCO-listájára öt évvel ezelőtt felkerült népszokás 80 rendezvénye rendben zajlott, a szórakoztatásról 40 busócsoport rekordszámú, mintegy 1100 maskarása gondoskodott, a résztvevőknek pedig 240 árus kínálta termékeit.

A szervező örömét fejezte ki, hogy a vasárnapi fő programokra a tavalyihoz hasonlóan mintegy 70-80 ezren voltak kíváncsiak, megjegyezte ugyanakkor: a Duna-parti város ennél több embert szinte már képtelen lenne vendégül látni. Kitért arra: bár a mohácsiak azt tartják, hogy a busójárás keddi napja az övék, akkor van az ő farsangjuk, de a szombaton és vasárnap tapasztalható tumultus miatt újabban sok turista erre a napra időzíti a látogatását. Példaként hozta fel, hogy a fesztivál záró programjainak megtekintésére idén több vidéki iskolás csoport is érkezett.

Hegedűs Emese hozzátette: a tavaly év végén megnyílt Busóudvar kiállításán azok is megismerkedhetnek a nemzetközi hírű fesztivállal, akik nem annak idején, hanem az év más időszakában érkeznek Mohácsra, a város pedig nemcsak a népszokásra, hanem a www.mohacs.hu oldalon olvasható más nagyrendezvényire is várja a látogatókat.

Mohács messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.