Lezárult, és várhatóan ez volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A részletekről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján tájékoztat.

November 28-án, az utolsó pótösszeírásokkal véget ért a 2022-es népszámlálás. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél.

A számlálás online szakaszában – október 1. és 19. között – alig három hét alatt 3,2 millió címről összesen 7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe, az arány nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít – közli a KSH.

Mint írják, most először teljesen elektronikusan történt az összeírás, a még hiányzó részleteket pedig állami adatbázisokból pótolják, amihez most először kapott jogosultságot a KSH.

Az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon.

A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából nyeri ki a statisztikai hivatal.

A program lezárultával hamarosan megkezdődik az adatok feldolgozása, az első eredmények már 2023 első negyedévében elérhetőek lesznek, a részletek publikálása pedig jövő ősszel várható – foglalta össze a KSH.

Ezért fontos a népszámlálás
A népszámlálás során pontos és részletes képet kaphatunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, valamint élet- és lakáskörülményeiről. Az eredmények számos területen hasznosulnak, alapot nyújtanak az egész országot, illetve az egyes településeket, valamint a szűkebb lakókörnyezetet érintő gazdasági, társadalmi és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Emellett a népszámlálás fontos információkkal szolgál a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, de segíti a vállalkozásokat is, akik így jobban tudják tervezni tevékenységüket – foglaltuk össze egy korábbi cikkünkben.