Csodálatos képek pécsiektől Pécsről

értéktár02
értéktár, hl01
értéktár, hl02
értéktár, hl03
értéktár, hl04
értéktár, hl05
értéktár, hl06
értéktár, hl07
értéktár, hl08
értéktár, hl09
értéktár, hl11

Még 2015 őszén hirdette meg a Pécsi Értéktár Bizottság a „Pécsi Érték Nekem” című városi fotópályázatát. A beérkezett pályamunkának személyes inspirációk és benyomások alapján kellett Pécs épített, természeti, szellemi értékeit bemutatni, de akár fontos, híres pécsieket is ábrázolhattak a képek. Most végre kiderült, hogy kik nyertek a művészeti megmérettetésen!

hirdetés

A pályázók maximum három képpel nevezhettek, amelyből 1 lehetett sorozat, vagy montázs. A képeket a következő 3 kategóriában versenyeztethették meg: fénykép, fotómontázs, és tinédzser (itt 12-18 évesek indulhattak).

A pályázatra nemcsak Pécsről érkeztek versenyművek, más hazai városok és Pécsett tanuló külföldiek is versenybe szálltak.

Mindhárom kategória nyertesei pénzjutalomban részesültek: az első helyezett nettó 50.000 forintot, a második nettó 40.000-t, a harmadik pedig nettó 30.000 forintot kapott.

Rozs András nyugalmazott főlevéltáros, Marsalkó Péter és Bergics Balázs fotóművészek, és Márta István, polgármesteri kulturális főtanácsadó alkották a zsűrit, az általuk legszebbnek és legjobbnak ítélt pályamunkákat hétfőn mutatták be a Zsolnay Kulturális Negyed E78-as termében, ahol Páva Zsolt polgármester és Decsi István az Értéktár Bizottság elnöke adták át a díjakat.

értéktár01
A szakmai zsűriből nem tudott jelen lenni Márta István

Decsi István ismertette, több, mint 300 kép érkezett a pályázatra, ez messze felülmúlta várakozásaikat. A bizottsági elnök beszédében elmondta, hihetetlen, mennyire színes Pécs, megszámlálhatatlan értékeket hordoz magában, és ezekre világít rá a sok elkészült műalkotás.

Páva Zsolt elmondta, Pécs csodáiban részesülni varázslatos érzés, ám ha ezt fotón is megörökítődik, kétszeresen is az. Fontos, hogy fel is hívjuk ezekre a figyelmet, hiszen nap mint nap elmegyünk mellettük, mégsem vesszük észre őket.
Jó volt látni, hogy sokaknak mást jelent a város, Pécs különböző arcait jelenítették meg – tette hozzá a polgármester.

értéktár03
Ruprech Judit – az öt kiosztott díjból hármat vitt haza

Fénykép kategóriában Ruprech Judit Bástya c. alkotása vitte el a fődíjat. Fotómontázs kategóriában szintén Ruprech Judit műve, a Meredek utca lett az első, míg tinédzser kategóriában a 13 éves Minorics Nóra Dalma nyert, Mediterrán érzések című alkotásával.

 

Márta István és Marsalkó Péter különdíjakat is kiosztottak: előbbi Ruprech Juditot díjazta Székesegyház című művéért, Marsalkó pedig Szőnyi Istvánt jutalmazta Vasváry-villa című alkotásáért.