Végleg bezár a Papucs?

Nagyon úgy néz ki, hogy szilveszterkor lehúzza a rolót a pécsi kocsma. A Papucs Borozó bérleti engedélye év végén jár le, úgy tudjuk, hogy a tulajdonos, a Pécsi Székeskáptalan nem is tervezi meghosszabbítani a bérleti szerződést. Végleges döntés októberben lesz.

hirdetés

Nemcsak a kocsma, de a mellette lévő souvenir bolt is bezárhat, helyén várhatóan kegytárgybolt fog működni. A Papucsot bérlő  értesülése szerint a Rózsakertben a Mária-zarándokutat kiszolgáló hotel épül, a kocsmát pedig egyházi borozóvá alakítják át.

papucs8
A papucs!

A kocsma bezárását egyelőre csak egy önkormányzati dokumentum kezeli kész tényként. A Városfejlesztési és Kommunális Bizottság augusztus végi ülésén hangzott el, hogy csak azért hosszabbítják meg a Papucs egyébként környezetbe nem illő kerthelyiségének kitelepülési engedélyét, mert a kocsma úgyis csak december végéig működik.

A kocsma minimum száz éve nyitva van, hivatalosan, mint Káptalani borozó, de sokan ismerik Papucsként vagy Lordok Házaként is. Az  első világháború előtt már egyházi borkimérő helyként működött – akkor 10 fillér volt egy deci bor –  egészen a második világégésig.

papucs3
Törzsvendégek is imádták

Az államosítás után füstös, késdobáló kocsma volt 1992-ig. Ekkor vette át az üzletet Böröcz Árpád, aki fellendítette a helyet, és egyetemisták, diákok törzshelyévé vált.

papucs1
Kultikus hely…

– Huszonkét évig üzemeltettem, országosan ismert lett. Sok pécsi járt ide, a pécsi kulturális élet meghatározó arcai, egyetemi tanárok, művészek, szobrászok, régészek, írók, költők, színészek. Andorrai Péter szinte minden este törzsvendégem volt, amikor 1994–1996 között a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, de többször megfordult itt Bezerédy Győző helytörténész, vagy Bachman Zoltán építész is – mondta Böröcz Árpád. A legismertebb arc mégis csak az egyik csapos volt, Terikét frizurája miatt mindenki csak Maradona néninek hívta.

papucs7
Szinte az egész város ivott már itt

A bérlő már két éve sejtette, hogy előbb-utóbb nem hosszabbítják meg az engedélyét, ezért új helyen nyitott kocsmát.

A jelenlegi törzsvendégek azért még reménykednek, hogy nem szűnik meg a kocsma. Többségük több évtizede jár ide.

– Sajnálnám, sok élményt szereztem itt, emlékszem amikor sikerült Maradona nénit felbőszíteni néhány fiatalnak. Kiszedték belőle, hogy Máté Péter, Most jöjj című dala a kedvence. Aznap este csak ez szólt a zenegépből.

Még Rockfaternek is fájna ha eltűnne, pedig ő nem járt sokat oda, mert nem volt elég rocker a hely.
– Húú, azok a kerti lemezasztalok, azok nagyon bejöttek, olyan diósgyőri metál fílingje van – mondta szokásosan rockeresen.

papucs5
Kiváló asztalok egy kis pihenéshez is

A Pécsi Egyházmegye közleménye:

A Káptalannal kötött bérleti szerződések az év végén lejárnak, amiről a bérlők tudnak. A folytatásról a Pécsi Egyházmegye szeptember végéig szeretné meghozni a szükséges döntéseket, egyelőre minden sajtóban megjelent információ csak találgatás. Ha végleges döntés születik, elsőként a jelenlegi bérlőkkel fognak egyeztetni az illetékesek.
Bármi lesz is a döntés, az egyházmegye sajátos céljai mellett a megújulás, az igényesség, a minőség kiemelten fontos, ahogyan az az elmúlt évek egyházmegyei beruházásaiból is látható.
A Rózsakert egyházmegyei tulajdon, de a beruházás során a köz és a város érdekét fogja az egyházmegye szem előtt tartani. Hotel nem épül a területen, de közpark, virágzó zöld felület és minőségi szolgáltatás tervben van. A beruházás megkezdéséig a jelenlegi helyzeten a Pécsi Egyházmegye nem változtat, a bérlők érdekeit szem előtt tartja.