Vércsék ezrei szelik a pécsi eget is

Rekordszámú kék vércse vonul idén ősszel a Kárpát-medencében és Magyarországon: több mint 11 ezer kék vércsét számoltak össze a megfigyelt területeken.

hirdetés

A fészekaljuk felneveléséhez szükséges rövid költési időszak és a fiókák kirepülése után az öreg madaraknak szeptembertől egy hónapjuk van arra, hogy megfelelő kondícióba kerüljenek és befejezzék a vedlést, míg a fiataloknak a vadászat és a kitartó repülés képességét kell elsajátítaniuk a Dél-Afrikáig tartó nyolcezer kilométeres vonuláshoz – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A felkészülés hetei alatt a kék vércsék csapatosan vadásznak a bőséges zsákmányt kínáló tarlókon és együtt is éjszakáznak egy-egy facsoportban. A legjobb, gyakran évtizedek óta használt helyeken akár több ezer madár is összegyűlhet. Az idei ősz a faj vonulási viselkedésének eddig nem ismert részleteibe kínálhat betekintést. A hazai költőállomány egyedei mellett – három jelölt madár – műholdas jeladó került egy olaszországi és három kazahsztáni madárra is, és a jelöléseknek még nincs vége.

Kék vércse

A jelölések célja annak kiderítése, hogy a földrajzilag egymástól nagy távolságra lévő fészkelő-állományok milyen útvonalakat használnak az őszi, illetve a tavaszi vonulás során. Az adatokból várhatóan több új európai, ázsiai és afrikai pihenő-, illetve éjszakázóhelyet is megismerhetnek a szakemberek.

Az egyesület idén tízéves Kékvércse-védelmi Munkacsoportjának tevékenysége kiterjed a Kárpát-medence kék vércse gyülekezőhelyeinek felderítésére és monitorozására. Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában a nemzeti parkok őrei és civil természetvédelmi szervezetek tagjai augusztus és október között mintegy ötven helyszínen, heti egy alkalommal, a hét azonos napján szinkronszámlálásokat végeznek, amelyek eredményeit magyarországi koordinátor összegzi.

A Kárpát-medence idei őszi gyülekezési adatai már eddig is rekordmennyiségű kék vércse jelenlétét mutatják – a 38. héten 11 160 kék vércsét számoltak össze a megfigyelt területeken -, és egyes, a régiónkon kívülről érkező megfigyelési adatok is a faj eredményes költési szezonját jelzik.

Az elmúlt héten a Kárpátok túloldalán a műholdas jeladós madarak intenzív déli irányú vonulást mutattak, miközben a Kárpát-medencében lévők még nem indultak el. A kék vércse Magyarország és az Európai Unió kiemelt fontosságú védett természeti értéke. A faj megőrzését az Európai Bizottság LIFE+ természet alapja támogatja.