Versennyel jön Erdély Pécsre

Pécs és Arad kapcsolata több, mint egy szerződés

A Sopianae Ifjúsági Egyesület az Irány Arad! elnevezésű programsorozat keretén belül egy, a pécsi iskolások körében zajló tanulmányi versennyel kívánja bemutatni Pécs testvérvárosának történetét, műemlékeit, az erdélyi magyarok szokásait, életét, valamint jelenlegi helyzetüket.

hirdetés

– A nyilvános kísérőrendezvényeknek köszönhetően nemcsak a versenyző diákok, hanem Pécs teljes lakossága és az idelátogató turisták számára is lehetőséget kívánunk biztosítani a programsorozaton való részvételre – mondta Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere pénteki sajtótájékoztatón. Hozzátette, a verseny kitűnő példája annak, hogy nem csupán Pécs és Arad önkormányzata között alakult ki szoros kapcsolat, hanem a két város kulturális és civil szervezetei között is.

irány arad
Nem csak a két önkormányzat ápol jó kapcsolatot egymással

Catalin Titiraga, Arad város alpolgármestere elmondta, örül a versenynek, és szeretné, ha az eseménynek köszönhetően minél több pécsi fiatal ismerné meg Arad városát és kultúráját. Cziszter Kálmán, Arad város urbanisztikai bizottságának elnöke hozzáfűzte, amellett, hogy a versenyben résztvevők megismerhetik az erdélyi város gyönyörű épített örökségét, a megmérettetés kitűnő terepet nyújt majd a két város iskolásainak arra is, hogy életre szóló kapcsolatokat alakíthassanak ki.

irány arad
 Pécs és Arad összefog

Nagy Csaba végezetül elmondta, hogy a versenyre minden pécsi, és Baranya megyében lakó fiatal jelentkezhet az általános iskola hetedik osztályától kezdve a középiskola tizenkettedik évfolyamáig.

A verseny 5 internetes fordulóból és egy döntőből áll. Az internetes fordulók során a csapatoknak 30 db feleletválasztós kérdésre kell választ adniuk, melyre egy hét áll rendelkezésükre. A témakörök Arad és Pécs történelmi kapcsolatát, a két város múltját, az erdélyiek népszokásait, és Arad műemlékeinek történetét ölelik fel.

Nagy Csaba hozzátette, hogy ő átfutotta a kérdéseket, és úgy gondolja, hogy azok bizony nagyon nehezek – némelyik kérdésre nem is tudta a választ.