Vessünk véget együtt a vérszívásnak: készül a szúnyogtérkép, te is segíthetsz benne!

Itt a szúnyogszezon. A kis vérszívók csípése persze kellemetlen, de az igazi gond az, hogy – főként a trópusi élőhelyekről érkező jövevényfajok – számos kórokozót képesek terjeszteni hazánkban is. Éppen ezért Pécsett, és nyilván országosan is, nagy törekvések indulnak minden évben arra, hogy a szakemberek a lehető legpontosabban feltérképezzék az általános utálatnak „örvendő” rovarok élő- és tenyészőhelyeit, majd likvidálják őket. Ehhez pedig a lakosság is hozzájárulhat.

hirdetés
Uránia Mozi

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2019 óta futó közös projektje a Szúnyogmonitor, melynek lényege, hogy lakossági bejelentéseket – fogott példányok, applikáción vagy e-mailen keresztül küldött fényképek alapján – szakemberek azonosítják be, majd a tudományosan igazolt észlelések összegzésével és az adatok további feldolgozásával a kutatók információt kapnak az inváziós fajok ökológiájáról és a kórokozók terjesztésében betöltött szerepéről.

Hogy miképpen vehetünk részt a szúnyoggyérítési akcióban, az kiderül IDE kattintva, illetve az alábbi posztból:

Korábban már arról is írtunk, hogy a pécsi és környékbeli vérszívókat drónokkal kutatták fel a szakemberek, így nyugati országokban régóta használt megoldással védekezhetünk ellenük. Még több információ ITT.