Vezetékbe küldték a lövedéket

Szivacslövedékkel tisztították a Somogy-Vasas-Hirdet ellátó vízvezetéket a hétvégén a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei. Összesen 3600 méter hosszan haladt végig a csöveken a környezetbarát lövedék. 

hirdetés

A tisztítandó szakaszt előbb kizárták a vízellátásból, majd miután bejuttatták a henger alakú (más esetekben akár lánccal vagy szegecsekkel ellátott) szivacsot, a nagy nyomású vízárammal repített lövedék eltávolította a vízhálózat vezetékeinek falára lerakódott vasat és mangánt. A minél jobb vízminőség érdekében, megelőző intézkedésként alkalmazott eljárás teljes mértékben környezetbarát módon tisztítja meg a csöveket a vízből időről időre kiváló, egyébként ártalmatlan anyagoktól. A munkák után a szolgáltató laboratóriumi vizsgálatokkal is ellenőrzi a vízminőséget.

Idén további 6400 méteren halad még át lövedék: a tervek szerint az év végéig a Pécs város vízellátása szempontjából különösen fontos két tortyogói fővezetékre is sor kerül. A vasasitól eltérően ez a kiemelt munkálat a lakosság számára is érzékelhető lesz, átmeneti vízzavarosodással jár majd, amelyről a szolgáltató előzetesen tájékoztatja a felhasználókat.