VIDEÓ: 350 tonna illegális szemetet gyűjtöttek az utak mentén

A járványhelyzet okozta szünet után idén tavasszal két szemétgyűjtési akciónapot is tartott a Magyar Közút Nonprofit Zrt., megdöbbentőek az eredmények. A több ezer közutas dolgozó összesen 350 tonna hulladékot gyűjtött össze 367 helyszínen az országban!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózathoz tartozó területeken egész évben végzi a szemétgyűjtési munkákat. A Föld Napja alkalmából és a TeSzedd kampányhoz kapcsolódva országszerte a kezelésükben lévő utak és pihenőhelyek környezetében takarítottak április 22-én és május 4-én.

Mint írja a vállalat, szinte általános tapasztalat volt, hogy a pihenőhelyeknél lévő konténerek és kukák mellé gyakran bútort, hűtőket, háztartási hulladékot is kihelyeztek. De mindig vannak, akik az üdítős palackokat is inkább az árokba dobják. Nagyon sok erdős területen pedig illegálisan kidobott sittet, elektronikai, veszélyes hulladékokat is találtak a szakemberek.

Az eredmény: 367 helyszínen összesen 350 tonna szemetet gyűjtöttek össze!

A társaság az akció kapcsán arra emlékeztet: 95 mérnöksége évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze a közutak mellől, ami évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a cég számára. Amíg a közútkezelő erőit ezek a munkák kötik le, kevesebb forrást tudnak fordítani az utak üzemeltetésére és fenntartására – hangsúlyozták.

Ezért arra kérnek mindenkit, hogy az útközben összegyűlt szemetet csak a kihelyezett kukákba és ne azok mellé dobják ki, az egyéb hulladékokat pedig vigyék el a megfelelő átvevőhelyekre.

Csak a közlekedőkön múlik, hogy meddig maradnak tiszták ezek a területek.
Videó és részletek az akcióról:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés