Vigyázat! Szétzabálják a fákat!

Elképesztő mértékű permetezésbe kezd a város. Felveszik a kesztyűt a platánfákon élősködő csipkéspoloska ellen, mely ugyan nem veszélyes az emberre, de könnyen riadalmat tud okozni, ha a egy fuvallat után a pólónkban találjuk a ronda kis lényt. 

hirdetés

A Biokom megbízásából 2015. június 2-16. között kerül sor Pécs teljes területén a közterületen lévő, összesen 1706 db platánfa permetezésére csipkéspoloska kártevő ellen. A beavatkozás az éjjeli órákban történik, este 10 órától másnap hajnal 4-ig. A permetezés során felhasznált szer emberekre, állatokra veszélyt nem jelent, viszont méhekre mérsékelten, vízi szervezetekre fokozottabban veszélyes lehet.

A szolgáltató felhívja a lakosság figyelmét, hogy a munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenhez éjszaka hozzászokhattunk. A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Az éjjeli permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket és a forgalmat.

[note note_color=”#d9e8b6″]

Miért célszerű védekezni csipkéspoloska ellen?

A csipkéspoloska kifejezetten a platánfák kártevője. A kártétel a fák levelein, azok nedveinek elszívásával keletkezik. Ezt követően a sérült levéllemez már nem tud regenerálódni, fokozatosan elveszíti funkcióját, a továbbiakban már nem képes táplálékot nyújtani a növény számára, így az fokozatosan legyengül, majd tönkremegy. A kártevők a fa alatt, illetve annak kérgében a törzsön telelnek át, amelynek vegyszeres lemosásával igen jó hatásfokkal lehet gyéríteni a rovarállományt. A rovarok sajnos nem csak a növényekben okoznak kárt, hanem jelenlétükkel zavarják a lakosságot is. Életük nagy részét a fák koronájában töltik, de egy kisebb szél is képes onnan lesodorni őket, így könnyen bekerülhetnek a lakóházakba, gépkocsikba, vagy éppen az ember ruhájára. Mint a legtöbb poloska, így ezek a rovarok visszataszítóak lehetnek az ember számára.[/note]