Vigyázzunk a pangasius hallal!

A pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

hirdetés

A miniszter arra kéri a vásárlókat, hogy az ünnepi készülődés alatt is kiemelten figyeljenek arra, milyen terméket vásárolnak.

A tárca közleménye szerint Fazekas Sándor lakossági jelzések, valamint a sajtóban és az interneten elterjedt információk alapján rendelte el a kiemelt vizsgálatot. A pangasius termékek alapanyagát adó halakat távol-keleti országokban, gyakran ellenőrizetlen körülmények között tenyésztik, a hosszú szállítási lánc és a bizonytalan eredet élelmiszerbiztonsági kockázatokat jelenthet.

A pangasius termékek kiemelt ellenőrzése 2013. január 31-ig tart. A miniszter azt javasolja a fogyasztóknak, hogy jó minőségű, ellenőrzött, biztonságos és friss magyar halat vásároljanak.

Az ellenőrzéseket végző Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai azért dolgoznak, hogy a minőségi és az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő áruk kerüljenek a fogyasztók kosarába, megbízhatatlan termékek ne ronthassák el az ünnepeket – olvasható a közleményben.