Világhírű karmester vezényli a Pannon Filharmonikusokat

A világhírű dirigens, Gilbert Varga vezényli a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) orosz estjét április 6-án a pécsi Kodály Központban, amelyen Csajkovszkij ötödik szimfóniája mellett műsorra tűzik Szergej Rahmanyinov és Anatolij Ljadov egy-egy művét is – tájékoztatta az együttes csütörtökön az MTI-t.

hirdetés

A legendás hírű karmester leírhatatlan hangulatot teremt hangversenyein a már jól ismert zeneművek újragondolásával – írták, hozzátéve, hogy Gilbert Varga úgy használja a zene nyelvét, ahogy arra csak a legnagyobbak képesek.

A dirigens “együtt lélegzik az alkotóval, megfejti a zeneszerzők szándékát, és a kottában leírt hangoknak új életet ad” – áll az közleményben.

Mint ismertették, a Csajkovszkij: Az ötödik elnevezésű esten az orosz zeneszerzők műveiből összeállított műsorban a romantika korának különböző periódusaiba nyerhet bepillantást a hallgatóság.

A koncert első felében Paganini virtuóz tehetségét idézi a közönség elé Fejérvári Zoltán pianista Szergej Rahmanyinov zongorarapszódiájában, majd Csajkovszkij ötödik szimfóniájának “drámai viaskodását és a végzet felett ünnepelt győzelmét” hallhatja a publikum – emelte ki a közlemény, amely arra is kitért, hogy az esten Anatolij Ljadov Az elvarázsolt tó című szimfonikus költeménye is műsorra kerül.