Világraszóló fűszerünnep jön hamarosan

Nemcsak szimbolikusan, de a szó eredeti értelmében is tovább fűszereznék a pécsi kulturális légkört azzal az új kezdeményezéssel, amely a napokban indul el városszerte. A májusi többnapos Pécsi Fűszerünnepek felvezetéseként a megyeszékhely számos pontjára fűszernövényeket ültetnek el.

hirdetés

A május elején zajló Pécsi Fűszerünnepeket hagyományteremtő céllal rendezik meg, s ennek felvezetéséül szolgál az a kezdeményezés, amely a valóságban is megfűszerezi a pécsi életet. Első lépésként a polgármester és Pécs város „arca”, a siket szépségkirálynő, Weisz Fanni kezd ültetésbe, majd a közterületek fenntartója, a BIOKOM Kft. helyez el városszerte markánsabbnál markánsabb illatú növényeket.

Mint azt lapunknak Merena Rudolf, a Fűszerünnepeket kezdeményező Pécsi Fesztiválszervező Nkft. ügyvezetője elmondta, az alapötlet abból a gondolatból indult ki, hogy a pécsi kulturális légkört, hangulatot egy másfajta nyelvezetre fordítsák le. Mint mondta, a pécsi kultúra olyannyira sokszínű, pezsgő, hogy az ideérkezők valósággal úgy érezhetik, az atmoszféra megfűszerezi az életüket.

E gondolatsor vezérelte őket, amikor hazánkban egyedülálló módon kitalálták a Pécsi Fűszerünnepek nevet viselő rendezvénysorozatot. Merena Rudolf azt mondta, terveik szerint a most induló „fűszernövényesítési” programmal és a májusi Fűszerünnepekkel újabb színt sikerül vinni a kulturális kavalkádba.

Ez utóbbiról megtudtuk: a május elejére időzített többnapos fesztivál a szabadtéri grillezés és a zöldfűszerek nemzetközi örömünnepe lesz majd. A tervek szerint a nevező csapatok a városban addigra megeredő és jelentős számban fellelhető fűszernövényekkel ízesítenek, a résztvevők között pedig a gasztrovilág ismert személyiségeit is köszönthetjük majd.

Merena Rudolf beszámolt arról is, hogy a vendéglátósokat is bevonják a fesztiválba; ők dézsákban kapnak fűszernövényeket, s ezzel ízesíthetik a remények szerint újabb specialitásaikat is. A szervező hozzátette: mivel ilyen típusú gasztronómiai eseménye eddig Pécsnek nem volt, azt várják, hogy arra távolabbi helyszínekről is felfigyelnek majd.