Világújdonság az epilepszia-kezelésben

A világon az elsők között új sebészeti eljárással mély agyi stimulációs eszközt (agyi pacemakert) ültettek be epilepsziás betegeknek a PTE Idegsebészeti és Neurológiai Klinikáján. Az új terápiás lehetőséget nyújtó beavatkozás részleteit kedden ismertették a szakemberek.

hirdetés

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Magyarországon 60 ezer embert érint az epilepszia: a betegek közel kétharmada gyógyszeres kezeléssel már rohammentessé tehető, 18 ezren viszont műtéti kezelésre szorulnak. A hagyományos idegsebészeti beavatkozások az utóbbiak esetében 70-75 százalékos sikerrel járnak.

– Így  is marad  több ezer olyan beteg, akiknél sem a műtét, sem a gyógyszeres kezelés nem jelent megoldást – ismertette dr. Janszky József, a Klinikai Központ professzora, aki kollégájával, dr. Balás Istvánnal végezte el a világújdonságnak tekinthető módszer első hazai beavatkozását Pécsett.

Az új eljárás elve, hogy a beültetett pacemaker az agy azon központi ingerület-átvitelért felelős részét stimulálja rendkívül precíz módon, amely az epilepsziás rohamok kialakulásáért felelős az orvosok szerint.

– A múlt héten egy fiatal nő- és férfibetegen hajtottunk végre sikeres beültetést, s az eddigi adatok alapján elmondható, hogy mindketten jól vannak, egyikük már el is hagyhatta a kórházat – számolt be a műtét részleteiről dr. Balás István.
Az eddig több mint százötven mély agyi stimulációs eljárást elvégző orvos hozzátette: a műtétet követő ellenőrző eljárások a beültetett elektródák tökéletes pozícióját mutatták. A páciensek további kezelése, amely a beültetett rendszer aktivizálását jelenti, áprilisban kezdődhet.

Janszky professzor az eddigi külföldi tapasztalatokról szólva elmondta: a betegek húsz százaléka a beavatkozásnak köszönhetően rohammentessé vált, a páciensek felénél csökkentek a rohamok. A terápián átesettek 74 százaléka szerint jelentősen javult az életminőségük.

A beültetett eszközt egy Magyarországon 2001 óta jelenlévő amerikai orvostechnikai cég fejlesztette ki. DBS-nek nevezett mély agyi stimulációs terápiájuk 1993 óta elérhető: elsőként a Parkinson-kór kezelésében alkalmazták. Folyamatos fejlesztésének köszönhető, hogy egyre több betegség, így már az epilepszia kezelésére is alkalmazható.

hirdetés

Hirdetés

Comments are closed.