Villámáradást is okozhatnak a júniusi felhőszakadások

Akár villámáradást, vagyis egy-egy kis patak hirtelen áradását is okozhatják a júniusi felhőszakadások; miként az elmúlt napokban, szerdán, azaz Medárd napján is több helyről jelentettek záporokat, zivatarokat – mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek.

hirdetés

A szakember a Medárd napjához köthető néphagyománnyal (ha ezen a napon esik, akkor még negyven napig esni fog) kapcsolatban elmondta: helyes a megfigyelés, hiszen június az év legcsapadékosabb hónapja, volt, amikor ezt az időszakot nyári monszunként is emlegették. Az országos átlagos havi csapadékmennyiség 76 milliméter ebben a hónapban – tette hozzá.

Jellemző az évnek erre a szakára, hogy egyes területeken alig esik, míg máshol rövid időn belül 30-60 milliméter is lezúdulhat, ami komoly károkat, akár villámáradást is okozhat. Ezért is fontos minden évben karbantartani az elvezető csatornákat – mondta a meteorológus.

A csapadékosabb időjárás oka lehet az is, hogy erre az időszakra a szárazföld jobban felmelegszik, míg a magasabb légrétegek kevésbé, így labilisabb rétegződésű levegő van a kontinens felett. Ez nagyon kedvező feltétel a záporok, zivatarok kialakulására, ilyenkor még légköri front sem kell hozzá.

A várható időjárásról a meteorológus elmondta, hogy csütörtökön hidegfront éri el az országot, amely – nyugatról kelet felé haladva – várhatóan aznap el is hagyja Magyarországot.

Jenki Szilvia szerint folytatódik a változékony idő, a csütörtök délelőtti órákban inkább a keleti, délután pedig a nyugati országrészben lehetnek hosszabb-rövidebb napos periódusok. Gyakran megnövekszik a felhőzet, és több helyen lehet számítani esőre, záporesőre. Keleten pedig akár erős zivatar, felhőszakadás és jégeső is lehet. Az északnyugatira forduló szél sokfelé megerősödik majd csütörtökön, elsősorban az ország középső és nyugati részén.

Csütörtöktől gyengül a felmelegedés országszerte, tehát a keleti tájakon sem kell kánikulától tartani. A hétvégén – főleg keleten – előfordulhat zápor, esetleg zivatar, de az ország nagy részén több órára kisüt a nap – tette hozzá.