Hollandok ajándékoztak Pécsett – Galéria!

Idén is óriási virághagyma-szállítmánnyal kedveskedtek Pécsnek a magyarországi hollandok. A hatvanezer hagymát dr. Páva Zsolt polgármester vette át, tavasszal pedig a BIOKOM Pécsi Környezetgazdálkodási és Városüzemeltetési Kft. munkatársai ültetik el.

hirdetés

Évről évre kedves gesztust gyakorolnak Pécs felé a magyarországi hollandok, akik idén is meglepik a pécsieket egy kedves ajándékkal. A TuliPécs rendezvény keretében vasárnap is óriási virághagyma-szállítmányt, a 2009-es és 2010-es mennyiség dupláját vehette át dr. Páva Zsolt polgármester Leo Linscheertól, a holland kulturális attasétól.

A kezdeményezés ötletgazdája, Simon Wintermans, Pécsett élő művészettörténész . Ő azért szervezi meg a sok színes programmal is gazdagított TuliPécset évről évre, mert tudja: „a magyarországi hollandok szeretnék pozitív gesztussal megköszöni a magyar vendégszeretetet, továbbá igyekeznek mindenkinek egy kis örömet okozni ezekben a sokszor gondterhelt napokban”.

Vasárnap a hivatalos átadási ceremónián Páva Zsolt azt mondta, Pécs hosszú ideje igyekszik mindent megtenni a kulturális sokszínűség kiterjedéséért, s mindig nyitott volt a mostanihoz hasonló kezdeményezések felkarolására. Szavaiból kiderült, bár a baranyai holland kisebbség nem tősgyökeres, mégis kiemelkedő szerepet játszik a színes pécsi kezdeményezések, programok megszervezésében. A polgármester köszönetét fejezte ki a felajánlásért, s nagyra méltatta azt az összefogást, amely után megkaphatta Pécs az adományt.

NÉZZEN KÉPEKET AZ ESEMÉNYRŐL! KLIKK IDE!

Simon Wintermans, az ötletgazda elmondta: kezdetben azt gondolta, csak egyszeri alkalom lesz elgondolásából. Ma azonban kijelentheti: évről évre megajándékozzák majd Pécset a virághagymákkal.

Ezt követően Páva Zsolt Leo Linscheer holland kulturális attaséval együtt egy pár darab hagymát szimbolikusan el is ültetett. A többi virághagyma elhelyezéséről BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. munkatársai gondoskodtak. Ők segítettek korábban a virágágyások megtervezésében, a megfelelő hagymafajták kiválasztásában is, a aktív szerepet vállaltak az esemény megszervezésében. A közel 60 ezer virághagym Pécs kiemelt közterületeinek virágágyásait fogja díszíteni az árvácskák mellett.

A nap további részében az érdeklődők ingyen kóstolhattak meg néhány holland finomságot. Ez alkalommal holland gouda sajt, stroopwafeltjes (delikatesz süti), öreg és fiatal genever (búzapálinka), erwtensoep (felesborsó-leves) és a már nagyon sok pécsi által megkóstolt holland poffertjes (mini palacsinta) volt terítéken.

Az idei alkalom újdonsága, hogy idén fekete tulipánhagymához is hozzájuthatnak az azt igénylők „egy kis Tulipécs támogatásért cserébe”. De ingyen is lehetett hagymát hazavinni, hiszen a szervezők fapapucs futóversenyt is rendeztek, s a győztes nyereménye száz darab tulipánhagyma volt.