Vírusszakértő: azért nem nő a napi esetszám, mert a tesztelési kapacitás határán vagyunk

Mindazok cáfolatára posztolt két grafikont két cikkel mellékelve Kemenesi Gábor pécsi virológus közösségi oldalán, akik szerint azért egyre több a pozitív covid-teszt, mert egyre többet posztolnak. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Kemenesi által hivatkozott HVG cikkben két szakértő, Röst Gergely matematikus és Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus szólal meg koronavírus-témában. Oroszi elmondta, “nem azért nem nő az esetszámunk, mert a járvány nem halad előre, hanem azért, mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát (…) 800-1200 között mozog a napi esetek száma, ennél több ez nem tud lenni, pontosan azért, mert nem tud több laboratóriumi vizsgálati eredmény képződni egy nap alatt.”

A másik cikkben az Infostart oldalán Oroszi Beatrix úgy nyilatkozott, “az oltóanyag rendelkezésre állásával nem fog egy „pálcasuhintással” minden probléma megoldódni, annak ellenére, hogy nagyon várják a vakcina megjelenését, miután fontos fegyvertény lesz a vírus ellen. De az biztos, hogy nem a járvány végét jelenti majd, hanem a következő, a harmadik fázis kezdetét.”

Több bizonytalanság van még: például az, hogy a sokféle oltóanyag közül melyik lesz igazán hatásos. Az is kérdéses, hogy a hatás még mennyi ideig fog tartani.

Hirdetés