Visszaéltek a pécsi bérlakásokkal

Eddig már több tucat olyan esetre derített fényt az önkormányzat, hogy egyesek a részükre kiutalt önkormányzati bérlakásokat vagy továbbadták bérbe, vagy illetékteleneket engedtek az otthonokban lakni. A vizsgálatok folyamatosan zajlanak, s számítanak a lakók jelzéseire is.

hirdetés

Ötven és száz közöttire tehető azon önkormányzati bérlakásokban élők száma, akikkel az önkormányzat visszaélések miatt az elmúlt hónapokban felbontotta a bérleti szerződést – tájékoztatta lapunkat a népjóléti bizottság elnöke. Moór Eszter elmondta: az előző ciklusban kevés figyelmet fordított a városvezetés a köztulajdonokkal való visszaélések kiszűrésére, ezért tavaly a rendszer komolyabb felülvizsgálatát rendelték el a lakásügyi osztályon. Első körben az ingatlanok általános felmérésén már tavaly több esetre derült fény, ezért az ellenőrzések idén folytatódtak és zajlanak most is.

A szúrópróbaszerű ellenőrzések és a bejelentések kivizsgálása során kiderült, hogy az önkormányzati, igen kedvezményes árú otthonokban az esetek jelentős részében nem a kedvezményezettek, hanem idegenek, rokonok laktak

Az is előfordulhatott, hogy a bérlő magasabb áron adta ki a lakást, s ezzel a köztulajdont felhasználva jogosulatlan pénzhez jutott.

Moór Eszter elmondta: a bérleti szerződések megszüntetésén kívül egyéb intézkedést nem tudtak tenni, a lakás magasabb áron való továbbadását ugyanis bizonyítani nem nagyon lehet, legfeljebb sejteni, miről van szó. Az esetek után a lehető legrövidebb idő után egyébként a lakásra régóta váró rászorulók kaphatták meg az ingatlanokat.

A város egyébként most már folyamatosan tart hasonló ellenőrzéseket, s amennyiben visszaélésre derül fény, a jövőben is számítani lehet szerződések felmondására. Az önkormányzat várja azoknak a bejelentéseit is, akik gyanítják, hogy az adott önkormányzati bérleményt nem a jogosult használja, vagy biztosan tudja, hogy azt másnak adja bérbe. Rengetegen várnak ugyanis jelenleg is szociális bérlakásra a megyeszékhelyen, s a valóban rászorulóknak adna minél előbb lehetőséget az önkormányzat a visszaélések felszámolásával.