Visszakapja a Virágh-házat az egyházmegye

Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba. Az első ilyen épületet – a pécsi Virágh-házat – július 9-én adják vissza a pécsi egyházmegyének. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek köszönhetően a Virágh-ház az elmúlt években százmillió forint értékű felújításon esett át. A sajtónyilvános átadáson Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Páva Zsolt, Pécs város polgármestere is részt vesz.

hirdetés

A korábban romos, elhanyagolt állapotban lévő Virágh-ház teljes körű felújítása a pécsi középkori egyetem műemlék–együttes rekonstrukciójának egyik jelentős eleme volt. Az épület megújítására százmillió forintot fordított a magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A rekonstrukcióra közbeszerzési eljárás keretében választották ki a Pécsi Építő és Tatarozó Zrt.-t, ezzel is támogatva a helyi kisvállalkozásokat.

A beruházás során speciális régészeti kutatásokat, valamint kőrestaurációkat végeztek, emellett egyedi jellegű kivitelezési technológiákat és megoldásokat is felhasználtak. A csaknem 400 m2-es épület teljes külső homlokzata, belső terei, az elektromos hálózatok, valamint a fűtési rendszer is megújultak, illetve informatikai-, és biztonságtechnikai rendszerek épültek. A munkálatok során kiemelt figyelmet fordítottak a régészeti értékek megőrzésére és arra, hogy a felújított terek az új funkciók elvárásainak is eleget tegyenek.

A Virágh-ház nevét Virágh Ferenc pécsi püspök után kapta, aki – 1926. évi püspökké szentelése után – lakóházként használta. A püspöki palota melletti ingatlan 1986-ban leromlott állapotban került állami tulajdonba. Eredetileg az épület a XVIII. századi udvarmesteri ház volt, mely részben ráépült a középkori Keresztelő Szent János társaskáptalan romjaira, déli alapfalaira. A felújítási munkálatok során rendkívül értékes kőanyag leletek, szobortöredékek kerültek elő, melyek jelenleg részben a Középkori Egyetem kiállítását, részben pedig a pécsi Janus Pannonius Múzeum reneszánsz lapidáriumát gazdagítják.