Visszakaptuk a Kálvária-dombot + Galéria!

Új sétány, kilátóterasz, szennyezőanyagokat semlegesítő beton és megtisztított terület fogadja mindazokat, akik a jövőben ellátogatnak Pécs új gyöngyszeméhez, a Kálvária-dombon kialakított új közparkhoz. A területet 30 milliós beruházással, felajánlásként újította meg az egyik építőipari vállalat.

hirdetés

GALÉRIA. KLIKK IDE!

Hamarosan bárki birtokba veheti ismét a város egyik feledésbe merült területét, a Kálvária-domb környékét, ugyanis itt egy felújított közparkot adott át az önkormányzat és a kivitelezést saját költségén elvállaló Duna-Dráva Cement Kft. (DDC). A társaság tavaly ősszel kezdte el a bozótokkal, agresszív növényfajokkal beborított terület megtisztítását, majd tavasztól a sétány, a kilátóterasz építésével és köztéri betonpadok kihelyezésével folytatta a munkát.

A csütörtökön ünnepélyesen átadott sétány, s az Udvardy György megyés püspök által megáldott kilátóterasz a város egyik új pihenőhelyének részeként funkcionál majd. Az önkormányzat arról is gondoskodik, hogy az értékek ne mehessenek veszendőbe, ezért csak napközben lehet látogatni a parkot, s éjjelente zárt kapuk állják a betolakodók útját. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak a rendszeres járőrözésre, az őrzésre is a sétány környékén.

Mint azt Páva Zsolt polgármester ünnepi beszédében elmondta, Pécs egyik szakrális helyét, fontos pontját sikerült az önkormányzat anyagi ráfordítása nélkül felújítani, s a megyeszékhely a beruházást követően ismét egy nagyszerű helyszínnel bővült.

Szarkándi János, a DDC elnök-vezérigazgatója azt mondta, a beruházás során megtisztították a területet a tájidegen, elburjánzott növényfajoktól, s megmentették az enyészettől az őshonos, védett növényzetet. Emellett olyan beton burkolóelemeket használtak, amelyek megkötik a levegőben lévő szennyezőanyagokat, ezzel együtt időtállóak.

Hozzátette: olyan látványosságot kívántak alkotni, amely megújítja a területet, egyúttal tiszteli, s még jobban kiemeli a meglévő értékeket.

A zárt park szombattól mindennap reggel nyolc és este nyolc között tart nyitva a látogatók előtt.