Viszik a bérlakásokat, mint a cukrot

Eddig több mint száz egykori önkormányzati bérlakás került magánkézbe annak a programnak köszönhetően, amelyet tavaly indítottak el. A lehetőség a határozatlan idejű szerződésekkel rendelkező bérlők előtt nyitott, akik így akár a forgalmi érték közel feléért kaphatják meg örökre szeretett otthonukat.

hirdetés

A pécsi önkormányzat tavaly döntött arról, hogy a határozatlan idejű szerződéssel kiadott bérlakásait kedvezményes áron felajánlja megvételre a bérlőknek. A lehetőség szerint a vevőnek a forgalmi érték 54 százalékát kell kifizetnie, de állnia kell az értékesítéshez szükséges értékbecslés és az adásvételi szerződés elkészíttetésének ügyvédi költségeit is.

Mint azt Moór Eszter, a népjóléti bizottság elnöke lapunknak elmondta, a programot nagy érdeklődés övezi, hiszen eddig több mint százan vásárolták meg otthonaikat kedvezményes áron. Hozzátette: a lehetőség folyamatosan nyitott, így havonta húszan-harmincan kopogtatnak az önkormányzatnál vételi szándékukkal, s összesen háromszázan jelezték már: a jövőben meg kívánják vásárolni az ingatlant.

A város csak annyit köt ki, hogy a lakás ellenértékét egy összegben kéri, s a leendő tulajdonosnak szerződésben kell vállalnia, hogy – főként a lakásmaffiát kikerülendő – öt éven át nem adja el az ingatlant.

Pécs nem nyerészkedni akart a bérlakások eladásával, hanem a befolyó összeget folyamatosan visszaforgatja a rendszerbe: lakbértámogatást biztosít a lakásigényléssel rendelkező gyermekes családok számára vagy éppen a többi bérlakást újítja fel a pénzből.

Az ingatlanokat ugyanakkor a leendő bérlők is felújíthatják, s teszik is rendszeresen. Az önkormányzat másik programja ugyanis arról szólt, hogy a lerobbant, nem lakható ingatlanok felújítását várták el a lakásra váróktól, cserébe pedig a bérleti díj megfizetése alól mentesítették őket a felújítás költségének lelakásáig.

Moór Eszter elmondta: erre a lehetőségre ötszörös volt a túljelentkezés, és sikeresen is folytak a felújítások. Az eredeti szándék ugyanakkor az lett volna, hogy a kispénzűeknek segítsenek ily módon, ezzel szemben a felújításokat könnyedén kifizetők jelentkeztek nagy számban, beelőzve az önerővel nem rendelkező, kétkezi munkával, apránként dolgozókat; az önkormányzat ugyanis előnyben részesítette a komoly felújításokat bevállalókat.

Éppen ezért ezt a programot rövidesen kiegészítik, s azoknak is biztosítanak otthonokat, akik régóta várnak lakásra, több gyermekesek, s vállalják, hogy a legminimálisabb fejlesztésekkel lakhatóvá teszik az üres, leharcolt ingatlanokat. Ők ugyanakkor nem kapnak bérletidíj-kedvezményt, ám viszonylag kis befektetéssel lesz határozott időre saját otthonuk.