Viszlát, pécsi aknázómolyok

2016. április 27-étől kezdve 2 héten át végezteti el vállalkozóval a Biokom a közterületeken lévő 949 vadgesztenyefa permetezését aknázómoly kártevő ellen. A permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, este 10 órától másnap hajnal 4-ig.

hirdetés

A felhasznált permetszerek: Dimilin 25WP 0,05% (rovarölő), TOPAS 100 EC (gombaölő), Csöppmix (tápoldat), Sliwet (tapadásfokozó), Decis Mega (rovarölő), Mospilan 20 Sg (rovarölő), Thiovit (gombaölőszer), amelyek III. forgalmi kategóriájú, közterületi felhasználásra engedélyezett szerek.

A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, méhekre mérsékelten, halakra és vízi szervezetekre viszont veszélyesek. Közterületen található eszközökre (pl.: gépjárművekre) jutó permetszer károsodást azokban nem okoz.

A Biokom igyekszik a pécsi lakosságot naprakészen tájékoztatni a várható permetezési munkákról, így a helyi médiában a munkavégzést megelőző napon, az adott éjszaka alatt teljesítendő területekről információt ad annak érdekében, hogy az érintett lakosság el tudja végezni az általa fontosnak tartott intézkedéseket, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása stb.

Váratlan időjárásváltozás, illetve előre nem látható műszaki probléma a délutáni terveket módosíthatja. A permetezések nagyobb hanghatással járnak, mint amilyenhez éjszaka hozzászokhattunk. A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Az éjjeli permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket, az autóforgalmat, valamint napközben számos élőlény is mozgásban van, amelyek védelmét szintén szem előtt kell tartani.