Vízmű-ügy: a NAV tovább nyomoz

Újabb két hónappal meghosszabbították a nyomozást a pénzmosás gyanújának bűntette miatt a Pécsi Vízmű Zrt. gazdasági tevékenységével kapcsolatban. Az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja.

hirdetés

Mint arról elsőként a PécsMa.hu számolt be, decemberben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-Dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást a vízművel kapcsolatosan. A hatóság – feljelentés alapján – a Btk. 303. § (1) bekezdésében meghatározott pénzmosás bűntette miatt kezdte a nyomozást a Pécsi Vízmű Zrt. gazdasági tevékenységével kapcsolatban, ismeretlen tettes ellen.

A Büntető törvénykönyv megjelölt passzusa szerint aki a más által elkövetett, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményből származó dolog eredetének leplezése céljából a dolgot átruházza, gazdasági tevékenység gyakorlása során felhasználja, azzal összefüggésben pénzügyi tevékenységet végez, bűntettet követ el.

Mint azt a NAV sajtóosztályától megtudtuk, a nyomozást a Baranya Megyei Főügyészség felügyeli, s a vizsgálat folyamatos ügyészi egyeztetéssel zajlik. Jelenleg a bizonyítékok – többek között a könyvelési, számlázási – adatok beszerzése, értékelése és elemzése zajlik, információnk szerint több cégnél is tartottak már házkutatást az ügyben. Ugyanakkor egyelőre még nincs gyanúsított.

A nyomozást a minap hosszabbították meg újabb két hónappal, s azt egyelőre nem tudta a hatóság megjósolni, hogy mikorra várható a vizsgálat lezárása.