Vízmű-ügy: Pécs ellenkeresetet ad be

A Suez a közelmúltban adta be keresetét a bécsi választott bíróságra azért, mert 2009-ben távoznia kellett Pécsről. A város várhatóan napokon belül maga is a bécsi testülethez fordul, ellenkeresetet nyújt be. Az önkormányzat nagyobb igényt támaszthat.

hirdetés

A héten juthat el Bécsbe az a keresetlevél, amelyet a pécsi önkormányzat által felkért stáb készített el válaszul a Suez keresetére. A város szerint elfogadhatatlan a Suez által felkért szakértő cég, Compass Lexecon által a Pécs Vízmű Zrt. ügyében megállapított tízmilliárdos kárigény.

Szabó Iván, a pécsi önkormányzat jogi képviselője közölte, hamarosan ellenkeresetet nyújtanak be a Suezzel szemben. Azon károk megtérítését kérik, amelyeket szerintük a francia társaság által a Pécsi Vízmű Zrt. élére delegált személyek okoztak a szerződések megszegéséből eredően. Egyelőre részleteket nem kívánt közölni dr. Szabó Iván, tekintettel a jogi eljárásra.

Az ügyvéd elhúzódó eljárásra számít, amelyben a kérdés az, hogy mennyit kell fizetniük a feleknek egymásnak: meglátása szerint pedig a Sueznek jóval többet, mint Pécsnek. Szerinte, a tízmilliárdos követelés teljes képtelenség, csupán a budapesti feszültség hat ki a pécsi ügyre is. Ezzel a kártérítési igénnyal meglátása szerint pusztán a franciák üzentek a fővárosnak, Tarlós István főpolgármesternek.

Ismert, a Fővárosi Vízművek Zrt.-ben szintén van részesedése a Sueznek, s a szakmai berkekben már korábban felmerült a társaság önkormányzati tulajdonba vétele.