Vízrendezés: 2,3 milliárdból fejlesztenek

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megtartotta a régióban található művek, vízfolyások őszi felülvizsgálatát. A május-júniusi helyi vízkárok után a helyreállítási munkálatok befejeződtek: idén 5,5 kilométer vízfolyás mederrendezése valósulhatott meg.

A DDOP keretein belül 2013 végéig mintegy 90 km-es szakaszon valósítják meg a vízfolyások rekonstrukcióját, Európai Uniós forrásokból  összesen bruttó 2,3 milliárd forint értékben.

Mint az igazgatóság emlékeztetett, az idei szélsőséges csapadéktevékenység rekordot döntött, a vízállások sok helyen meghaladták a korábban mért maximum értékeket. A vízfolyások mentén a kaszálásokat ez évben több mint 1400 hektáron végezték el, a cserjeirtást a közmunka program keretein belül bonyolították le.

Baranya és Somogy megyékben összesen száztizenöt közmunkás volt a vízügyi igazgatóság alkalmazásában: jelenleg húsz főt alkalmaznak Tarany és Gilvánfa települések külterületein.

A további fejlesztéseket célzó egyik pályázat támogatásáról már döntöttek, így a mederrendezési munkákat 2011-ig a Rinya vízrendszerén összesen 577 millió forintból végzik el. Továbbá 2013-ig a Vasas-Belvárdi vízfolyáson és a Karasicán (470 millió forint) együtt tervezik elvégezni a mederrekonstrukciót .

A Kapos folyón egy árvízi tározó megépítését tervezik 560 millió forintból. Határt metsző vízfolyásaink közül összesen tíz rekonstrukcióját szeretnék megvalósítani szintén  egy uniós  pályázat keretében. Ennek költségeit 116 millió forintra becsüli az igazgatóság.

A megfelelő vízelvezető képesség biztosításával, a vízfolyások medrei képesek lesznek arra, hogy a mértékadó vizeket biztonságban elvezessék, ezáltal csökkentve a vízkárok, kiöntések kockázatát. A fejlesztések mindegyikére igaz, hogy kiemelt szempontként szerepel a környezet-harmonikus ökológiai szempontok figyelembe vétele a tervezés és kivitelezés munkafázisaiban – emelte ki az igazgatóság illetékese.

– Ennek megfelelően a műtárgyak kialakításával, átépítésével is igyekeznek biztosítani a vízfolyások biológiai átjárhatóságát, ezáltal hozzájárulva az élővilág életterének optimalizálásához. A természetbeillő mederrendezések által lehetővé válik a vízhiányos területek kiegyenlítettebb vízellátása – nyilatkozta Pecze János, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Vízkárelhárítási osztályának vezetője.

Hirdetés