Vizsgálódni akarnak

A Közbeszerzési Döntőbizottság márciusi határozatával egymillió forintos büntetést szabott ki a Pécs Holding Zrt.-re, amihez 450.000 forintos eljárási illeték is társult – közölte lapunkkal Schmuck Roland, az MSZP Pécs frakcióvezetője.

hirdetés

Pécs vagyonkezelő cége a holdingos ingatlanok, főként önkormányzati lakások villamossági, gépészeti és építészeti munkáira – nyílt, meghívásos közbeszerzési eljárás helyett – hirdetmény nélküli, zárt eljárást hirdetett meg. Ráadásul a pályázaton győztes ajánlatban 2.383 forintos óradíj szerepel, holott előtte 1.000 forintos óradíjért vállalták ezt a munkát.

Jelenleg mindezek miatt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Siklósi Rendőrkapitányság, és a megyei napilap hírportáljának információi szerint házkutatást is tartottak a Pécs Holdingnál.

A büntetőjogi felelősség kérdését már vizsgálják az arra illetékes szervek, de nem feledkeznek meg a politikai és ezzel együtt az erkölcsi felelősségről sem. Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt pécsi frakciója kezdeményezi, hogy Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése állítson fel vizsgálóbizottságot annak kiderítésére, hogyan történhetett meg mindez, a jelenlegi Fideszes városvezetést, a polgármestert, az alpolgármestert és a Pécs Holding Zrt. vezetőjét milyen felelősség terheli az ügyben. Javasolják, hogy a felálló vizsgálóbizottságba minden közgyűlésben részt vevő párt illetve politikai erő – a Fidesz, a KDNP, az ÖPE, az LMP, a Jobbik és az MSZP – delegáljon egy-egy tagot, így tehát egy hatfős testület végezze a munkát.

Bíznak benne, hogy Páva Zsolt polgármester ki mer állni a nyilvánosság elé, hiszen a közgyűlésen szóban nem egyszer a közügyek tisztességes kezelését hirdette, itt az idő, hogy a szavakat tettek kövessék. A vizsgálóbizottság felállítása mindannyiunk közös érdeke az MSZP szerint: a jelenlegi városvezetés bizonyíthatja, hogy nem történt mutyi, nem arról van szó, hogy megint a haverokat juttatták tisztességtelen versenyelőnyhöz.

A Magyar Szocialista Párt célja, hogy minden közpénz, minden egyes adóforint elköltése átláthatóan, a jogszabályoknak megfelelően történjen, és a pécsi emberek tisztán láthassák, miként gazdálkodik a város, miként gazdálkodik a Pécs Holding Zrt.