Vízzel (is) működhet az autó

Pécsi műhelyekben is foglalkoznak már egy újfajta berendezés beszerelésével, amely segítségével bármilyen gázolaj- és benzinhajtású autó kevesebbet fogyaszthat, s károsanyag-kibocsátása is csökkenhet. A százezres befektetés megtérülését a szerelők biztosra mondják, a felhasználók véleménye azonban már megoszlik.

hirdetés

Akár negyven százalékos üzemanyag-megtakarítást eredményezhet, és a károsanyag-kibocsátás kilencven százalékos csökkenésével is járhat az az eljárás, amelynek során az autók motorterébe egy úgynevezett szárazcellás hidrogén-generátort építenek be. A szerkezet egy víztartályból, a folyadékot oxigénre és hidrogénre bontó generátorból és csövekből áll.

Működési elve szerint az eszköz a termelt gázokat a motortérbe vezetve hozzájárul a kevesebb üzemanyag-fogyasztáshoz, a jobb égéshez, az erőforrás tisztább járásához. A berendezést áruló s beüzemelő szerelők mintegy 80-130 ezer forintért vállalják a munkát, s kétéves garanciát is adnak a műszerre.

Az ígéretek azonban sokszor nincsenek összhangban a gépkocsival mért eredményekkel.

Az internetes fórumokon tapasztalatokat cserélők csak egy része elégedett ugyanis a fogyasztással, sokan pedig nem is tapasztaltak nagy különbségeket. A jelzett 40 százalékos csökkenést csak keveseknek sikerült elérniük, s abban is megoszlanak a vélemények, hogy az adat az óvatosabb vezetés vagy a berendezés hatásának eredménye-e.

Azt mindenesetre a legtöbben tényként állítják, hogy igazolhatóan csökkent a műszerrel ellátott gépkocsik károsanyag-kibocsátása, s valamekkora fogyasztás-csökkenést is sikerült elérni.

Pécsett a beszereléssel foglalkozó fejlesztők a városi tévének korábban úgy nyilatkoztak, hogy egy liter víz körülbelül ezer kilométerre elegendő. A hidrogén, bár rendkívül gyúlékony anyagról van szó, nem jelent veszélyt, hiszen képződése a motortérben elhelyezett, úgynevezett szárazcellás hidrogén-generátorban csak akkor indul meg, amikor beindítják az erőforrást.

Hogy mekkora hatása lesz a magyar, ám az Egyesült Államokban szabadalmaztatott találmánynak, az a jövő zenéje. Ha többségben lesznek az elégedettek, és a nagyobb megtakarítást elérők, nyilvánvalóan egyre többen szereltetik fel autójukat a berendezéssel.

  • Fazakas Árpád

    Már müködik és megbizható az ilyen szerkezet és ki foglalkozik vele?