Volt, aki késsel támadt leolvasókra

A jövőben a vízszolgáltató szakembereinek akadályozását is szankcionálhatja a város. Elfogadták a rendeletet, amely a közösségellenes magatartások közé sorolja, ha a fogyasztó nem engedi be a Tettye Forrásház Zrt. munkatársait a vízmérőhelyre, hogy ott ellenőrizhessék, vagy nem fizetés esetén korlátozzák a szolgáltatást.

hirdetés

Bár a fogyasztók legnagyobb része időben rendezi a szolgáltatás díját, és eleget tesz kötelezettségeinek, a Tettye tapasztalatai alapján gyakran előfordul, hogy munkatársaik akadályokba ütköznek feladatuk elvégzése során. Mint azt Csöngei Adrienn sajtószóvivő lapunknak elmondta, egy-két százalékra tehető azon helyek száma, ahol több mint egy éve nem nyitnak ajtót a leolvasóknak, jóval több azonban azon esetek aránya, ahol korlátozás vagy ellenőrzés közben tessékelik ki a szakembereket – gyakran azt követően, hogy valamilyen visszaélésre fény derült.

Felhalmozott díjtartozás esetén rendszeresen próbálják meggátolni a szolgáltatás korlátozását, ahogy arra is van példa, hogy a lakók önkényesen visszanyitják a nagy összegű hátralék miatt elzárt csapot. Egyre gyakrabban, minden tizedik esetben erőszakosan lépnek fel az ellenőrökkel, korlátozókkal szemben, volt, aki kést rántva fenyegette a munkatársakat.

A minap a közgyűlés által elfogadott szabályozás célja, hogy kiszűrje azokat, akik tudatosan igyekeznek akadályozni a közszolgáltatást. Egyben hozzásegíti a szolgáltatót ahhoz, hogy bejusson egy adott fogyasztási helyre, és ott leolvasást, ellenőrzést hajtson végre vagy nem fizetés esetén korlátozza a szolgáltatást. A Tettye képviselője hangsúlyozta: a rendelet nem azokra vonatkozik, akik például nem értek haza a leolvasásra. A szakemberek fogadását hosszú ideje akadályozókkal szemben most már a jegyző is felléphet, s ha még az ő felszólítására sem nyílik az ajtó, akár rendőri segítséggel is eljuthatnak a vízórákig. Eddig erre nem volt lehetőségük.

A Tettye Forrásház Zrt. adatai szerint egyébként az idei évben eddig 422 esetben csapták a korlátozókra az ajtót a díjhátralékosok, akik nem engedték, hogy a kiérkező munkatársak szűkítőt szereljenek a vízmérőre. A szolgáltató 2011-ben összesen 15 ezer, jogkövetkezményekkel járó fizetési felszólítót küldött ki. Van, aki nyolcszázezer forintnyi elhasznált vizet nem fizetett ki.

A hozzá hasonlók, akik gyakorlatilag hitelre fogyasztanak, a kötelezettségeiket rendben teljesítő lakosok érdekeit veszélyeztetik, így a Tettye Forrásház Zrt. szigorúan lép fel: ha a notóriusan nem fizető nem engedi be a korlátozókat, egyéni fogyasztási hely esetében (például a családi házaknál) más lehetőség híján nem a lakásban, hanem a közterületi bekötővezetéken, ha szükséges, az út felbontásával szüntetik meg a szolgáltatást. Az elmúlt hetekben tucatnyi fogyasztási helyet értesítettek ki erről.