Volt dolga a hétvégén a pécsi katasztrófavédőknek

Az elmúlt hétvégén tizenhárom jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei műveletirányítására, amelyek alapján 8 tűzesethez, 3 műszaki mentést igénylő káreseményhez vonultak a megye tűzoltói, míg egy jelzés tévesnek minősült, egy pedig nem igényelt vonulást.

hirdetés

Tűzesetek:

2016. 02. 26.

Kővágószőlős és Hetvehely között, a főút melletti árokban három összehordott kupacban gallyak és szemét égett, amit a pécsi tűzoltók gyorsbeavatkozó sugárral eloltottak. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, a tűz nem veszélyeztetett semmit, kár nem keletkezett.

2016. 02. 27.

Pécsen egy forgalmas kereszteződésben, kisméretű fém szemetes kuka tartalma füstölt. A pécsi tűzoltók – miután kiérkezésükig az egyik szomszédos üzletben lévő személy eloltotta a tüzet – a helyszínt és környékét megvizsgálta. Személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Pécs – Kispostavölgyben 2 hektár gondozatlan területen száraz fű, gaz, bozótos égett. A pécsi tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Eset során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

2016. 02. 28.

Szigetváron egy társasház első emeleti teraszán tűz keletkezett. A szigetvári tűzoltók a beavatkozás során sugárral oltották a tüzet, míg egy sugár működött a tűz továbbterjedésének megakadályozására. A házban lakók az oltás idejére elhagyták az épületet, a tűz következtében személyi sérülés nem történt. A sérült tetőszerkezetet az egység ideiglenesen kijavította, a lakók visszaköltözhettek otthonukba.

Komlón egy utcai fém hulladéktároló konténerben szemét izzott, valószínűsíthetően a beleöntött hamutól. Az egység az izzást sugár és kéziszerszám segítségével megszüntette. Az eset kapcsán kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Siklós külterületén hozzávetőlegesen 50 négyzetméteren száraz gaz, avar égett. A siklósi egység a tüzet kéziszerszámokkal eloltotta.

Hegyszentmárton – Szőlőhegyen fű égett körülbelül 30 négyzetméteren, amit a siklósi tűzoltók oltottak el.

Pécsen, egy 4 emeletes társasház 4. emeletén füstöt tapasztaltak a lakók. A tűzoltói felderítés során kiderült, hogy a folyosóra nyíló egyik bejárati ajtó alól jön füst. A tűzoltók – miközben hőkamerával vizsgálták a helyszínt – a bejárati ajtó felfeszítésével behatoltak a lakásba, ahol a belső felderítést légzőkészülékben, sugár fedezete mellett folytatták. A lakásban nem tartózkodott senki. A tűzoltók áramtalanították a lakást, és a konyhahelyiséget – ahonnan a füst áramlott – kiszellőztettették. A füstöt a villanytűzhelyen felejtett konyharuha okozta, aminek következtében a tűzhely, illetve az ablakfüggöny sérült. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt, az eset nem jelentett veszélyt a többi lakóra, más dologban kárt nem tett.

Műszaki mentések:

2016. 02. 26.

Komló Határ-tetőn egy személygépkocsi az árokba hajtott. Egy személy utazott a járműben, könnyebb sérülést szenvedett, őt a mentőszolgálat munkatársai látták el, és szállították kórházba. A kárhelyszínt a tűzoltó egység porral oltóval és sugárral biztosította, majd kéziszerszámok segítségével áramtalanította a járművet.

Pécsen, az egyik társasházi lakásba – a hatóság kérésére – a tűzoltók segítettek bejutni.

Az M6-os autópályán, Hímesháza közelében személygépkocsi felborult és félpályás útzárat képezett. A járműben egy fő utazott, akit az arra közlekedő emeltek ki, a mentők pedig kórházba szállították. A véméndi tűzoltók a helyszínt porral oltóval biztosították. A műszaki mentés és az pályatest takarításának idejére teljes, a helyszínelés idejére félpályás útzár volt az autópálya jobb pályáján.