A pártok pénzéből kap a volt munkáspárti vezér

A vöröscsillag-perben a magyar államra kirótt négyezer euró kártérítés és kétezer-négyszáz euró perköltség kifizetését sürgeti a Fratanolo Jánost, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökét képviselő Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) álláspontja változatlan az ügyben.

hirdetés

A Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztetett, hogy a Fratanolo kontra Magyarország ügyben hozott végleges ítéletével a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a pervesztes államot négyezer euró kártérítés és kétezer-négyszáz euró perköltség megfizetésére kötelezte.

A teljesítési határidő június 8-án lejárt – folytatták -, ezért ügyfelük jogainak védelme érdekében még aznap az Európa Tanács Főtitkárságának a bírósági ítéletek végrehajtását ellenőrző osztályához fordultak. Hétfőn a főtitkárság arról értesítette az ügyvédi irodát, hogy az ítélet végrehajtásával összefüggésben felvette a kapcsolatot Magyarországnak az Európa Tanács melletti állandó képviseletével, valamint az államot képviselő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal.

“Reményünket fejezzük ki, hogy a strasbourgi szervek gyors fellépése nyomán a magyar állam záros határidőn belül végrehajtja a bíróság ítéletét, és eleget tesz fizetési kötelezettségének” – közölte a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda.

A KIM sajtóosztálya az MTI megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a tárca álláspontja nem változott az ügyben az Országgyűlés elé által benyújtott határozati javaslat óta. A jövő heti zárószavazás tesz majd pontot az ügy végére, és hétfőn dől el az, hogy a parlament támogatja-e azt a módosító javaslatot, amely szerint “az egykori állampárt központi költségvetési támogatásának terhére biztosítható az államot terhelő fizetési kötelezettség fedezete” – tudatta a közigazgatási tárca.

A történet előzménye, hogy Fratanolo János egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, így a jelképet a nézők is láthatták. Emiatt Fratanolo János ellen 2007-ben büntetőeljárás indult, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, az pedig jogsértőnek minősítette elítélését. A testület álláspontja szerint Magyarország megsértette a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.

A strasbourgi bíróság az idén márciusban véglegessé vált ítéletében a pervesztes magyar államot négyezer euró kártérítés és kétezer-négyszáz euró perköltség megfizetésére kötelezte június 8-ig. Késedelem esetén a teljesítés időpontjáig a késedelmes időszakra kamatot kell fizetni.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter április 20-án terjesztette be a parlamentnek azt a jelentést és határozati javaslatot, amelyben tudatta: a kormány a strasbourgi bíróság döntése ellenére is kitart a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett. Közölte, a kabinet nem ért egyet a jogerős ítélettel, amely arra kötelezi a magyar államot, hogy június 8-ig fizessen kártérítést a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak.

Az alkotmányügyi bizottság múlt hétfői ülésén támogatta azt a módosító javaslatot, amely szerint a pártok költségvetési támogatásából fizethetik ki a kártérítést és a perköltséget. A Ház előtt fekszik ugyanakkor egy másik – a fideszes Wittner Mária és a KDNP-s Stágel Bence jegyezte, a KIM által említett – módosító indítvány is, amely az MSZP költségvetési támogatásából fizettetné ki a vöröscsillag-perben a magyar államra kirótt kártérítést és perköltséget.

A módosító indítványokról hétfői ülésén szavaz az Országgyűlés.

 

Frissítve:

A pártok költségvetési támogatásából fizetheti ki a magyar állam a strasbourgi vöröscsillag-perben rá kirótt 6400 euró kártérítést és perköltséget.

A parlament hétfőn fogadta el a fideszes Vas Imre és a KDNP-s Vejkey Imre erről szóló módosító indítványát. A kormánypártok támogatták, az MSZP és az LMP nemmel szavazott, a Jobbik tartózkodott. Eszerint a pártok költségvetési támogatásából kell teljesíteni az államot az európai emberi jogi bíróságnak a Fratanolo kontra Magyarország ügyben hozott ítélete miatt terhelő fizetési kötelezettséget.

Két másik kormánypárti politikus, a fideszes Wittner Mária és a kereszténydemokrata Stágel Bence nem általában a pártok, hanem az MSZP – vagyis indoklásuk szerint az állampárt felelősségében osztozó politikai erő – állami támogatásából fizettette volna ki a kártérítést. Azt az alaptörvényhez kapcsolódó, tavaly év végén elfogadott, január 1-je óta hatályos és a közelmúltban alkotmányos erejűvé emelt átmeneti rendelkezések mondják ki, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

Erről a javaslatról azonban nem szavazott a Ház, miután a vöröscsillag-perben született ítélettel összefüggő határozati javaslat előterjesztője, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium nem támogatta. Nem szavaztak arról az LMP-s kezdeményezésről sem, amely a Miniszterelnökség költségvetéséből fedezte volna a kártérítést.