Vujity Tvrtko és Katus Attila a cukorbetegség megelőzéséért

Július 22-én, pénteken, Pécsre látogatott az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány Egy CSEpp Teszt – röviden ECSET – országjáró körútja. Az ECSET tizenegyedik állomásán Vujity Tvrtko és Katus Attila voltak az alapítvány vendégei.

hirdetés

A két népszerű személyiség egészsége rendben találtatott, ami nem is csoda, hiszen mindketten vigyáznak magukra és ügyelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásra, valamint a rendszeres testmozgás megőrzésére. A verőfényes napsütésben százötvenen mérették meg egészségügyi értékeiket. A kóros eredmények aránya 7% körül mozgott, ami igen alacsonynak számít.

Katus Attila szerint a cukorbetegek számára előírt életmód az egészséges életmód.

„Tulajdonképpen minden embernek e szerint kéne élnie, akkor nem lenne ennyi „civilizációs” (helytelen életmód okozta) betegség a társadalomban”-mondja Attila, aki tavaly, az első ECSET-en is részt vett. Ahogyan Vujity Tvrtko is, aki mindig szívesen megy „haza” Pécsre és viszi magával egyre népesebb családját. A háromgyermekes apuka is fontosnak tartja, hogy családja minden tagja egészségesen éljen és a legkisebbek is sokat mozogjanak, sportoljanak, ami a megelőzés egyik leghatásosabb eszköze.

A szakemberek szerint a II-es típusú cukorbetegség megelőzésének legbiztosabb módja az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás.

A helyszínen az Elektronika 77 Kft. nővérei vércukorszintet, az Accutrend munkatársai koleszterint, a Dr. HU szakemberei pedig vérnyomást, testzsír százalékot, testtömeget, testmagasságot és haskörfogatot mértek. A rizikó felmérés alapján a Smart Med képviselői kiszámolták, hogy kinek mennyire kell tartania a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint kialakulásától jelenlegi életmódja mellett.

Az országjáró körút célja elsősorban, hogy felébressze az egészségtudatosságot, illetve – az alapítvány célkitűzéseivel összhangban – felhívja a figyelmet a cukorbetegségre, amely a legfrissebb felmérések szerint Magyarországon mintegy másfél millió embert érint; ebből körülbelül 750 ezren nem tudnak arról, hogy cukorbetegek.

Az országjáró körút verseny is egyben: őszre kiderül, hogy melyik Magyarország “legegészségesebb városa”. A díjat november 13-án vasárnap, a Syma Csarnokban, a hatodik Egy Csepp Világnapon adja át az Alapítvány. Tavaly a trófeát Szeged vitte el, Ördög Nóra vezetésével.

Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány