Welcome, Mr. President! – Amerikai elnökök Magyarországon

Az amerikai elnökök mindig különleges és kiemelt szerepet töltenek be a világpolitikában. Döntéseik számos ország politikai berendezkedésére és gazdasági növekedésére vagy elszigetelődésére hatással vannak. A „Welcome, Mr. President!” című kiállítás kilenc elnöki látogatást elevenít fel hazánkban sajtófotók és újságcikkek segítségével. A tárlat, melyet tavaly februárban a Művészetek és Irodalom Házában láthatott első ízben a pécsi közönség, az Egyesült Államokban ünnepelt elnökök napjához kapcsolódik. Ez 2011-ben február 21-ére esik.

hirdetés


A kiállítás fotói és híranyagai azt mutatják be, miként láttuk vendégül az Egyesült Államok elnökeit a hidegháborús Magyarországon, majd az enyhülés és a rendszerváltás éveiben. Némelyik fotó talán ismerősnek tűnhet, hiszen sokaknak felejthetetlen élmény maradt, amikor 1989-ben Bush elnök széttépte üdvözlő beszédét és „tiszta szívből” köszöntötte a zuhogó esőben őt ünneplő tömeget. A magyar sajtót bejárták azok a képek és tudósítások is, amelyek a legemlékezetesebb „pulóveres csúcstalálkozóként” emlegették Bill Clinton taszári látogatását.

A fotókat végignézve kiderül, miként változtak az elnökök protokoll programjai az évek során. Míg George Bush 1989-ben több napot töltött hazánkban, programja rendkívül sokszínű és változatos volt – ellátogatott a Vásárcsarnokba, iskolás gyerekekkel kocogott a Vasas pályán –, addig George W. Bush csupán órákat töltött hazánkban, és ki sem mozdult a biztonságot adó kordonok mögül.

Megnyitó: 2011. február 21., hétfő, 10.25

Helyszín: PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola

Időpont: 2011. február 21 – 25.

A kiállítást megnyitja: Magasi András, igazgató