Tizenegy új busz a Pannon Volánnál

Közbeszerzés keretében 11 új autóbuszt állít forgalomba a Pannon Volán Zrt. A gyártók kilenc CREDO EC 12 típusú szóló autóbuszt, illetve 2 Scania OmniExpress reprezentatív kivitelű és különleges kényelmi szolgáltatásokat nyújtó, emelt padlós autóbuszt szállítanak – adták hírül.

hirdetés

A Pannon Volánnál évek óta több magyar gyártmányú CREDO – szóló és csuklós változatú – szolgál, az utasok és a buszvezetők megelégedésére. Az EC 12 változat most beszerzésre kerülő EURO-5-ös IVECO Tector motorú autóbuszai, amelyek 82 ülő és álló utas szállítására alkalmasak, a helyközi menetrend szerinti forgalomba kerülnek, kiváltva az Ikarus 200-as járműcsalád leginkább leselejtezésre érett autóbuszait.

A 9 CREDO autóbusz – amelyek beszerzési értéke 332 millió forint – még ebben az esztendőben forgalomba áll – közölte a társaság.

Mint hozzátették, a világhírű svéd Scania-gyár autóbuszai sem ismeretlenek a Pannon Volánnál, hiszen a nemzetközi és a távolsági menetrend szerinti utas szállításban, valamint különjáratban több különböző típusa közlekedik. Az OmniExpress megtervezésekor a „rugalmasság” volt a cég jelszava.

Ez az autóbusz a képességek szokatlan kombinációjával rendelkezik: a tömegközlekedési járművek sokoldalúságát a távolsági autóbuszok kényelmével ötvözi – mutattak rá.

A stílusos és praktikus Scania OmniExpress megnövelt csomagtere bőven elég a hosszabb utakhoz is, a 49 ülő utas pedig teljes kényelemben, akár internetezés – wi-fi is elérhető – közben is élvezheti az utazást. Az oldalra való kilátást segítik a teljes felületen üvegezett ajtók és a nagy felületű oldalablakok, előre pedig az alacsony műszerfal.

A társaság szerint, az EURO 5-ös, a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő motorral szerelt rozsdamentes acél konstrukció csökkenti a korróziót, a karosszéria pedig robusztus védelmet nyújtva őrködik az utasok és a sofőr biztonságáért.

Az úgynevezett „tempószázas” járművekkel – amelyek a különjáratokban váltják ki a korosabb autóbuszokat – lehetőség van autópályán 100 kilométeres sebességgel közlekedni. A két új Scania autóbusz a szállítási szerződés értelmében 140 millió forintba került, s 2011 áprilisában érkeznek a Pannon Volánhoz – összegeztek.